Ben jij een lijder of leider?
Hoe vaak ben je excited om weer aan de slag te gaan? Hoe vaak heb je het idee dat je moet duwen, trekken en sleuren om dat te krijgen waar je naar verlangt? Hoe vaak plof je op vrijdagavond uitgeput neer op de bank? Moe van de klanten en je werk?
Hoe vaak begin je weer op maandag, en denk je: bleh, hoe ga ik deze week doorkomen? Of verlang je alweer naar een (volgende) vakantie waar “toevallig” Wi-Fi problemen zijn?
Als je minstens één vraag met ‘ja’ hebt beantwoord, is de kans groot dat jij een leider mag worden van je business, in plaats van een lijder. En laat ik alvast vooropstellen dat dit helemaal niet gek is. Integendeel zelfs.
Er zijn nog steeds meer lijders dan leiders
We leven in een maatschappij waarin mannelijke kwaliteiten worden gewaardeerd. It’s all about action, prestaties, vooruitgang, daadkracht, resultaten, materialistische zaken, deadlines en propvolle agenda’s. Terwijl daar op zich niets mis mee is, zie ik bij mijn coachees dat ze vaak binnenkomen met een lege batterij. Burn-out, bore-out, grow-out. Gevoelens van onmacht. Eenzaamheid, verwarring en frustratie. Want waar is nu de ruimte om te doen wat je echt wilt? Waar is die ruimte voor dat droomleven of die mega impact die je wil maken?
De rol van geschiedenis en trauma
Cliché of niet, het begint bij zelfliefde. Jezelf dat droomleven gunnen, en die bijbehorende business die dat alleen maar ondersteunt. Jezelf het waard vinden. Maar ook dat is niet gemakkelijk. Vooral niet als je eenmaal terugdenkt aan de tijd* waarin wij als vrouwen letterlijk te koop waren. Sla menig geschiedenisboek erop na, of zet een docu op: we werden als vrouw ingeruild voor sexy titels, leuke politieke posities, een mooi stuk grond, geld. En vooral veel macht. Wij mochten onze eigen waarde niet bepalen. Dat werd voor ons gedaan. Door onze ouders, met de vader aan het hoofd.
En ook al hing er een mooi prijskaartje om onze nek, waren we sowieso al tweedehands goed. We stonden altijd al in de schaduw. Een jongen? Dat was een waardige erfgenaam. Die kon het stokje overnemen. Een meisje? Balen! Die moest je maar zien uit te ruilen voor een zo goed mogelijke prijs. Maar dat lukte alleen als ze ladylike gedrag vertoonde en beeldschoon was. En veel zonen kon baren.
En dan kun je denken: “Ok, vaag gewauwel Marjolijn. Wat heeft dit met mij te maken?”
Hear me out.
Ondanks dat we geen bewuste herinneringen hebben, dragen wij vrouwen nog wel deze trauma’s met ons mee. Wel als zij niet verwerkt zijn, ten minste. Dit noemen we ook wel transgenerationeel trauma die overigens meervoudig wetenschappelijk aangetoond zijn. We geven en ontvangen trauma’s zelfs op DNA niveau. Dus een trauma van jouw moeder, en ook daarvoor, kun jij met je mee dragen. Je kunt er last van hebben, zonder dat je weet waarom. Of zonder dat je er rationeel iets van begrijpt.
Met deze info ben ik zo ook zelf de slachtoffer-rol – die vaak als ‘doe je zelf, doe normaal’ wordt gezien) – op een andere manier gaan bekijken. Want eigenlijk is het helemaal niet zo gek (meer) dat wij vrouwen het massaal lastig vinden om voor onszelf te gaan staan. Om onszelf op waarde te schatten. En om ons daarover uit te spreken. We hebben het zo geleerd. Het werd altijd voor ons gedaan. We hadden niets te zeggen. We moesten ons stil houden. Letterlijk. Anders werden we gestraft. Ken je de brandstapels nog?
Onszelfs wegcijferen was een kwestie van overleven en er zo goed mogelijk doorheen komen.
Hoe word je een leider?
Wil je meer leiderschap in je leven? Of voel je dat dit resoneert met je en wil je het veranderen – voor jezelf en de generaties na je – dan heb je hierin verantwoordelijkheid op je te nemen. En daarvoor hoef je echt geen zware therapie te volgen. Of een jaar in een zweethut te zitten vol psychedelische trance reizen. Mag wel, hoeft niet. 😉
Het begint met bewustwording dat er misschien wel een reden is dat je je jezelf kleiner houdt dan je zou willen. Dat je niet de keuzes maakt die goed zijn voor jou. Dat je zelf te veel ruimte weggeeft. Dat je niet duidelijk kiest in wat je wel en niet wil. Dat je niet met je volle zelf in het licht stapt. Dat je te weinig vraagt voor de waarde die je geeft.
Het vraagt dat je dieper gaat reflecteren en met een nieuwsgierige en liefdevolle houding gaat onderzoeken wat je nu precies tegenhoudt. En hoe je dat kan veranderen.
Want als jij meer voor je eigen waarde gaat staan, ga je vrouwelijkheid inzetten als je kracht. Waarmee je impact kunt maken. Echt, onuitwisbare magische impact. Voor jezelf en de wereld om je heen.
De voordelen van vrouwelijke energie in je leiderschap
Er zijn er zoveel meer, maar 4 belangrijke voor jou op een rij:
1. Een onuitputbare bron van creativiteit. Het gevolg? Geen dertien-in-een-dozijn verdienmodel, maar een one-of-a-kind waardemodel waardoor de meest innovatieve en nieuwe ideeën het levenslicht zien. En laat de wereld die nou net nodig hebben! Hallo nieuw systeem. Hallo impact.
2. Betekenisvolle relaties. Dankzij onze empathische verbinding, creëren we een veilige omgeving. Oftewel, een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar gelijkwaardigheid, liefde en ontplooiing de norm is. En laat dat nou het geheim zijn achter “teamwork makes the dream work!” Ook in de samenwerking met je klanten of privé-situaties.
3. Betere keuzes. Voor snelle beslissingen en actie moet je bij je mannelijke energie zijn, maar de vrouwelijke kant in keuzes zorgt voor een betere afweging en de beste uitkomst voor het grotere geheel en langere termijn.
4. De lange termijn. Ik hoor je denken: huh? In het begin zei je toch dat plannen zo’n mannelijke skill is? Ja, maar de vrouwelijke kwaliteit is het scheppen van de voorwaarden voor grootsheid. Zonder vruchtbare grond ook geen groei.
Dus vrouw, ben jij een leider of lijder? You may choose!
Meer weten over vrouwelijk leiderschap? Lees ook:
– (Zelf)kennis + (Zelf)liefde = (Zelf)vertrouwen: de bouwstenen van vrouwelijk leiderschap
– Stilstand is vooruitgang: de kracht van reflectie in vrouwelijk leiderschap
– Hoe jij jouw marketingstrategie en aanbod verbetert met energetisch ondernemen: hoe energetisch ondernemen jou helpt om een vrouwelijke leider te worden
– Zo maak je binnen no time de beste content: content tips voor vrouwelijke leiders!
*Gelukkig hebben jij en ik deze trauma’s alleen nog maar als DNA imprint, maar helaas is vrouwenhandel, uithuwelijking en levensbedreigende onderdrukking in te veel landen (ook in Nederland) een actueel thema. We have a long way to heal.
Wi je hierover verder sparren en ontdekken hoe je écht het leven (en je business) van je dromen bouwt, boek dan een strategiesessie met me!
RECENTE REACTIES