MarjolijnDesmet_Blog_Lessen_Ijsland

De 5 + 1 belangrijkste lessen van IJsland die je direct kunt toepassen in je leven en business

Algemeen, Business, Leiderschap, Lifestyle, Mindset

1. Bepaal de focus, maak een keuze en ga!

Bij het uitstippelen van onze allereerste rondreis werd ik als ADHD-meets-FOBO-altijd-in-mogelijkheden-denker zo overspoeld door dat ik definitief in een rabbit hole dreigde te verdwijnen. Gaan we het hele eiland doen? Of kiezen voor het westen? Of is toch het zuiden leuker? Of juist het midden? WAAAH! Ik liep finaal vast. Na lang wikken en wegen vroeg ik mijn man om hulp: “Als jij de route bepaalt, regel ik de accommodaties en tripjes” Geen minuut later stroomde het weer. En dat werkte. Mijn man kan namelijk bijzonder goed knopen doorhakken. FOMO en FOBO zijn niet aan hem besteed. Zo kon ik doelgericht op zoek gaan naar de leukste accommodaties en tripjes. Goed geregeld! Focus schept ruimte. In allerlei opzichten. Je kunt weer ademen. Je voelt je weer ‘in control’ en kan vooruit.

Dus, op welke gebieden in je leven en business mag jij meer focus gaan aanbrengen?

2. Plan bewust rustmomenten in

Toen we aankwamen, wilden we de vakantie in alle rust beginnen. Onze batterij was leeg, ondanks dat we die goed weten te managen. Daarom besloten we op de eerste dag slechts één uitstapje te plannen: de spa. Dobberen, uitpuffen in de warmte en verder NIETS. Dat was de juiste keuze. Een dagje naar de spa zorgde ervoor dat we konden landen in onze reis samen. Ons werk verdween als sneeuw voor de zon. We waren echt aanwezig, in het hier en nu, waardoor we nog dichter bij onszelf en elkaar kwamen.

Juist daarom wil ik je aanmoedigen om regelmatig te ontspannen. Ontspanning brengt jou en je business samen op een niveau dat zorgt voor innovatie. En omdat dit niet vanzelf gaat, of de drukte er gemakkelijk in sluipt, wil ik je vragen om rustmomenten bewust in te plannen in die bomvolle agenda. Reserveer dit “blok”. Een paar uur, een dag, een week. Rust heb je zo hard nodig. Juist om zo meer uit je zelf en je business te kunnen halen.

Dus, neem jij voldoende rust? Met podcast aflevering #15 kom jij er snel genoeg achter. Beluister ‘m hier via Spotify of Soundcloud.

3. Kies: breed of hoog bouwen?

Ja, dat is een belangrijke vraag. Niet alleen voor het bouwen van je business, maar ook voor het organiseren van een rondreis.

Technisch gezien, konden we binnen 10 dagen het hele eiland rondreizen. We zouden dan zoveel mogelijk zien en dus “breed bouwen”. Alleen al die gedachte was voor ons allesbehalve relaxed. Sterker nog, we zouden allebei spontaan thuiskomen met een burn-out als gevolg van al dat strakke schema. Alles gezien, maar nergens van genoten. Daarom kozen wij voor een ontspannen reisroute, waarin we alle tijd hadden om méér van één gebied te zien. Met andere woorden besloten wij dus om “hoog te bouwen”.

En hoe je het ook went of keert, er is geen goed of fout als het gaat om breed of hoog bouwen. Beiden hebben voor- en nadelen. Belangrijker is: waar word jij gelukkig van? Hoog of breed bouwen? En is dat in overeenstemming met dat wat je nu doet?

4. Geniet van wat er (al) is

Binnen zo’n 2,5 uur reden we van het zuiden naar het oosten van IJsland. We hadden een redelijk strak schema. Het was februari, dus we hadden maar zo’n 6 tot 7 uur per dag daglicht.

Ondanks dat ik mij daar bewust van was, had ik natuurlijk véél te véél op mijn wishlist staan. Toen mijn man de lijst zag, concludeerde hij dan ook al snel dat we bijna moesten rennen om alles te zien. Ik moest dus keuzes maken, wat ik echt heel moeilijk vond. Ja, dit was FOBO op z’n best. De hele dag dacht ik: hebben we wel de juiste geskipt? Kunnen we ‘m toch niet ergens tussen proppen? Uiteindelijk legde ik mezelf erbij neer. En maar goed ook, want nu konden we de rest met rust en aandacht bezoeken.

Dus ook voor jou en jouw business geldt: je kunt niet alles. En je kunt al helemaal niet alles tegelijk. Wees dus bereid om los te laten, je aan te passen en wendbaar te zijn. Het leven, en ook je business, loopt niet altijd zoals je wil. Op het moment dat jij je daar tegen verzet, leef jij in schaarste. Je houdt zinloos vast aan iets dat je toch niet meer kunt veranderen. Super zonde, want zo mis je al het moois dat er wél is!

Dus, wat is er nu aanwezig in je leven waarvoor jij dankbaar mag zijn?

5. Durf om hulp te vragen

Een Deen, Nederlander, Fransman, Amerikaan en IJslander staan bij een auto die is vastgereden in de sneeuw. Het kan zo het begin van een slechte grap zijn. Maar helaas. We zaten echt vast…

Ik herinner het me nog goed. Na een sneeuwstorm was de eerste zonnige morgen aangebroken. We wilden gaan hiken om een afgelegen waterval te gaan bewonderen. Natuurlijk was er geen plek om de auto te parkeren. Zo slim als ik dacht dat ik was, zei ik: “Ik zet ‘m hier wel even naast de weg.” Het was een diepe berm, dus reed ‘m meteen finaal vast. “Kuuuuuu…” Je snapt ‘m. Muurvast. Terwijl mijn man alles op alles zette om de auto weer in beweging te krijgen, dacht ik maar aan één ding: dit kunnen we never nooit alleen. Na een paar auto’s die langsreden, en terecht dachten “die toeristen weer”, stopte uiteindelijk een auto. Een Franse jongen stapte uit om ons te helpen. Na twintig minuten ploeteren, kreeg ik echt medelijden met ze. Ondanks dat ze alles op alles zetten en het mij nog steeds lukte om de instructies braaf op te volgen, zaten we nog steeds vast in de sneeuw. We hadden meer hulp nodig. Toen later nog een Amerikaan én uiteindelijk een IJslander langs de weg stopten om ons te helpen met een schep, konden eindelijk onze tocht naar de betoverende waterval vervolgen.

Zoals ik vanaf moment één al dacht: alleen was het ons nooit gelukt. En dat geldt niet alleen voor de momenten waarop je auto vastzit in de sneeuw. Het geldt ook voor je business. Door toe te geven dat je iets niet alleen kan, creëer je de mogelijkheid om met de hulp van anderen tot een oplossing te komen. Vaak nog een veel betere én succesvolle ook!

Dus, waar heb jij hulp bij nodig?

Bonustip: ga waar niemand naartoe gaat en wees een voorbeeld.

Wij hadden er een handje van deze vakantie: letterlijk pionieren. We liepen vaak op plekken waar niemand was. Dat was fantastisch. Allemaal maar natuur om je heen!

En natuurlijk kozen wij als avonturiers voor het onontgonnen gebied hoog in de sneeuw. Niemand was hier (recent) geweest en dat vonden we juist het gave eraan! We voelden ons ontdekkingsreizigers. Geweldig! Wat zouden de eerste Vikingen gedacht hebben? Na een tijdje zagen we anderen achter ons verschijnen. Zelfs complete groepen die letterlijk in onze sneeuwsporen liepen.

Misschien is dat wel de moraal van deze bonustip: Ga ervoor. Ga buiten je comfortzone. Gaandeweg ontdek je het wel. En je zult zien dat jouw leidende, avontuurlijke voorbeeld juist een inspiratie is voor anderen.

Dus, welk nieuw pad ga jij bewandelen?

Wi je hierover verder sparren en ontdekken hoe je écht het leven (en je business) van je dromen bouwt, boek dan een  strategiesessie met me!