MarjolijnDesmet_Blog_Mannelijke_vrouwelijke energie

De Balans tussen Vrouwelijke en Mannelijke Energie: Waarom het Cruciaal is voor Succes

Algemeen, Business, Leiderschap, Lifestyle, Spiritualiteit

Ik ben een bommetje dualiteit. Enerzijds hartstikke mannelijk, anderzijds lekker vrouwelijk. Ik kan verdiepen in mezelf en me volledig overgeven aan het plan van het grotere geheel, maar tegelijkertijd kan ik mezelf ook echt een trap onder m’n kont geven om aan de slag te gaan met mijn doelen. Mezelf pushen buiten m’n comfort zone.

En precies daar ligt wat mij betreft de sleutel naar succes. De balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie.

Voordat ik daar dieper op inga, heb ik een kleine disclaimer: de termen mannelijke en vrouwelijke energie zeggen in dit geval niets over onze identiteit. Of over hoe we ons gedragen. Zelfs als je de grootste macho man bent, of de vrouwelijkste sexy lady, heb je zowel mannelijke als vrouwelijke energie in je. En heb je ze beide nodig, ook al heb je van nature wel een voorkeur voor één type energie.

Maar hoe herken jij je voorkeur? En nog belangrijker: hoe werk je ermee? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te ver doorschiet in de ene of de andere kant van het spectrum? Hoe creëer je balans?

Daarvoor is het eerst handig om te weten wat beide vormen van energie typeert.

So here we go!

Mannelijke en vrouwelijke energie: wat is het?

Als je in je mannelijke energie zit, ben je sterk gericht op de wereld om je heen. Je geeft. Haha en voor alle vrouwen met mannen thuis die nu denken “Ja dag! Die van mij niet hoor!”, het gaat over hoe hij zich gedraagt en je kunt je afvragen: Zijn wij vrouwen niet te mannelijk geworden en dit overgenomen? Maar da’s een blog voor een andere keer. 😉

In je mannelijke energie laat je jezelf zien. Je bent constant in beweging. On the hunt. Actie. Je staat AAN. Je werkt gericht aan je doelen, en doet er alles voor om die te bereiken. Je neemt de leiding en de verantwoordelijkheid. Je maakt plannen, hakt knopen door en bent gericht op resultaten en je droomscenario. Om dat scenario zo snel mogelijk te bereiken, maak je duidelijke afspraken met jezelf en de mensen om je heen en stel je duidelijk je grenzen.

Als je in je vrouwelijke energie zit, ben je daarentegen meer naar binnen gericht. Je kruipt in je eigen bubbel, waar het warm en veilig is. Je vertraagt. Je ontspant. Je richt je aandacht op het hier en nu. Op dat wat er nu al is. Je voelt. Je ontvangt. En je speelt en creëert. Vanuit je hart. Je voelt je vrij en onbevangen. En bent een geweldige verbinder en zorger. Je zorgt voor communicatie en harmonie.

Het belang van mannelijke EN vrouwelijke energie

Als jij voelt dat je het maximale uit je leven wilt halen, zul je een beroep moeten doen op zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Beide heb je nodig. Maar hé, dat is niet altijd gemakkelijk in een wereld waarin mannelijke energie (nog steeds) dominant is.

Hoewel de kracht van vrouwelijke kwaliteiten steeds vaker erkend wordt, hebben we wereldwijd nog een lange weg te gaan. We zitten nog steeds “vast” in onze mannelijke energie. Ons gevoel, onze intuïtie? Daar kunnen we niet (meer) bij. Die connectie hebben we meestal doorgeknipt.

Dit is iets wat ik ook zie bij mijn klanten. Vaak is er letterlijk een energetische scheidingslijn tussen het hoofd en het hart zichtbaar. Niet opmerkelijk, overigens. Let ook even op de vele burn outs, het is geen toeval als je het mij vraagt.

Het herkennen van disbalans

Hoe vaak hebben we als kind wel niet opmerkingen gehoord als “Stel je niet zo aan” en “Zeur niet zo”? Snel tranen weg, hupsakee.

En wanneer we onze emoties wel laten zien, worden we al snel gezien als “softie”. Labiel, overdreven. Dus het is allemaal niet zo gek dat we de feminine energie graag zo ver mogelijk buiten de deur houden. Met het onvermijdelijke risico dat we uit balans raken.

Maar hoe herken je die disbalans nu precies?

Ik maak het even heel plat.

Als je continu ‘AAN’ staat, geen tijd voor jezelf neemt, moeite hebt met ontspannen en vindt dat je altijd productief moet zijn, zit je volop in de mannelijke energie.

Als je daarentegen de neiging hebt om taken voor je uit te schuiven, klanten en medewerkers over je grenzen laat gaan en denkt: af dat komt wel, zit je te veel in je vrouwelijke energie.

Als je in een slachtofferrol blijft hangen (en dus niet de verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en business), ben je ook uit balans. Dan heb je namelijk een liefdevolle trap onder je kont nodig om te bereiken waar je zo naar verlangt.

Het subtiele spel van energie

Hoewel bovenstaand onderscheid lekker zwart-wit klinkt, is het niet zo simpel. Energie werkt namelijk op een onbewust en diep niveau: een niveau waar we met onze ratio niet bij kunnen.
Toch betekent dat niet dat we er daarom maar niets mee moeten doen. Liever niet, zelfs. Wat er zich onbewust afspeelt heeft keiharde impact op je dagelijks bestaan. Ken je de tekening van de ijsberg in het water? Het zichtbare is slechts het topje van deze ijsberg. De reden daarvan zit daaronder.

Hoe jij energetisch op komt dagen, iedere dag weer, bepaalt je focus, je keuzes, je gedrag, je contact met anderen. Het bepaalt je uitkomst.

Alleen al doordat te gaan zien, kunnen je andere keuzes maken. Als je bijvoorbeeld een week lang non-stop doorgaat, geen ruimte maakt in je agenda voor jezelf en continu “ja en amen” zegt, kun je met jezelf afspreken dat je de week erop gaat compenseren en een extra dagje me-time inplant. Om zo de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie te herstellen.

Wounded energy

Misschien heb je dit al eerder geprobeerd, maar lukte het niet. Begrijpelijk. Waarschijnlijk heb je in dat geval te maken met wounded masculine en feminine energy. Trauma’s dus.

Hoewel dit misschien heftig klinkt, hoeft het helemaal niet zo heftig te zijn. In ons leven lopen we allemaal trauma’s op. Groot en klein. Van een auto-ongeluk en seksueel misbruik tot de gymles waar je weer als laatste werd gekozen.

Ondanks dat jij je die woorden niet meer (letterlijk) kunt herinneren, weet jouw mannelijke of vrouwelijke energie het nog als de beste. Vandaar dat we ook wel spreken over wounded masculine en wounded feminine energy. Hieronder volgt een uitleg!

Wounded feminine energy

In dit geval ben je overgevoelig (let op: dat is iets anders dan hooggevoelig!). Als iets anders loopt dan verwacht, kun je door het dak gaan. Het wordt je al snel te veel. Je hebt het gevoel dat je het niet aankunt. Je voelt je onzeker. Daarom kun je ook moeite hebben met het nemen van besluiten. Je kunt urenlang nadenken en twijfelen. Omdat je zelf zo vast zit, schakel je maar weer je partner in. Of je beste vriendin. Het lukt je niet om zelf het stuur in handen te nemen. Daarom maak je jezelf afhankelijk van de omgeving. En laat je graag over jezelf heen lopen. Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen. En complimenten aannemen? Dat is ook iets wat je ongemakkelijk laat voelen. Als de buurvrouw zegt: “Goh, wat heb je toch een leuke jurk aan!”, zeg je al snel: “Ja, laatst in de sale gekocht bij de Costes!” Je wijst ‘m dus meteen af. Stel je voor dat je nog eens een extra rondje loopt om ‘m te laten zien hoe geweldig de jurk je wel niet staat. 😉

Wounded masculine energy

Wanneer je mannelijke energie letterlijk beschadigd is, heb je het gevoel dat je altijd tekortschiet. Daarom ben je bloedserieus. Prestatiegericht. Continu op zoek naar bevestiging. Het leven zie je als één grote taak. Een deadline. Je bent continu met je werk bezig. En als je niet met je werk bezig bent, staan alle overige activiteiten op een to-do lijst die je razendsnel moet afwerken. Je bent erg rationeel. Gevoel? Daar kun je niets mee. Je kunt het zelfs onzin vinden. Liefde staat daarom ook niet zo hoog op je lijstje. Je vindt het lastig. Je kunt het niet voelen, of je vermijdt het (hallo commitment issues!).

Mannelijke en vrouwelijke energie: you need both

In conclusie is het vinden van een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie cruciaal voor succes en een gevoel van voldoening in je leven en business. Zowel mannelijke als vrouwelijke energie hebben unieke eigenschappen die complementair zijn aan elkaar. Door hier bewust van te zijn, kun jij je volledige potentieel benutten en een f*cking awesome leven leiden! You deserve it, baby.

Wil jij meer weten over mannelijke en vrouwelijke energie? Of wil je hiermee zelf actief aan de slag om eindelijk dat succes te gaan realiseren?

  1. Geef jezelf de tijd om te ontdekken: wanneer zet ik te veel vrouwelijke en mannelijke energie in? Heb daarbij ook aandacht voor de vraag: hoe zou je het graag willen zien?
  2. Bekijk de documentaire ‘Beyond men and masculinity’. Echt een aanrader om mer te leren over mannen en mannelijke energie.
  3. Boek hier een vrijblijvend strategiegesprek. Binnen 45 minuten geef ik je concrete handvatten die je nodig hebt om de balans tussen je masculine en feminine energie te herstellen. Zodat jij meer geluk en succes hebt.