MarjolijnDesmet_Blog_Onderneemvanuitjeikigai

Onderneem vanuit je Ikigai

Business, Leiderschap, Mindset, Spiritualiteit

Liever luisteren i.p.v. lezen? Luister mijn podcast over dit onderwerp op Spotify of SoundCloud!

Wat is ikigai?

Het is de Japanse filosofie waarmee mensen bewezen ouder en gelukkiger worden. Het is – zo goed mogelijk vertaald – dat waar jij ’s morgens je bed voor uit komt. Wat jou zingeving geeft in het leven.

Ikigai is voor mij niet een modewoord. Het is geen abstract concept, maar het is echt tastbaar. Voelbaar, zichtbaar. Want mensen die volgens hun Ikigai leven, hebben een hogere kwaliteit van leven.

Het boek Vind je ikigai inspireerde mij alweer aardig wat jaren geleden om echt bij mezelf te rade te gaan in hoeverre ik vanuit mijn Ikigai leefde. Dat bracht mij heel veel. Het is een soort raamwerk en daarmee enorm praktisch om mee te werken.

Tijdens de Corona periode stond jij, ik en zoveel anderen voor een kruispunt: Waar ga ik heen? Wat ga ik nu doen? Nu ik de kans heb om het anders aan te pakken, wat ga ik dan doen met dit moment?

Het inspireerde mij om een training te ontwikkelen op basis van Ikigai, die jou een succesvolle business laat bouwen die je plezier en voldoening geeft. Ieder dag weer.

Waaruit bestaat ikigai?

Ikigai heeft 4 componenten:
1) Je grootste passie: dat wat je met veel bevlogenheid doet, waar je enorm veel plezier uit haalt. Je hart gaat stralen. Dat wat je ZO leuk vindt om te doen, dat het niet eens voelt als werk.

2) Je skills en talenten: dat waar je heel goed in bent. Dit kan aangeleerd zijn, maar je hebt ook een natuurlijke talenten. Bijv. coaching, empathie, organiseren of creativiteit. Benut deze natuurlijke talenten!

3) Wat deze wereld nodig heeft: als je nu werk doet wat niks essentieels toevoegt, waarom doe je het dan? Als je het alleen je werk doet voor het geld, dan mis je voldoening. Dit houd je niet lang vol. We willen als mens bijdragen aan een groter geheel.

4) Waar word ik goed voor betaald: inkomsten verschillen per persoon. De ene persoon is digital nomad en heeft geen vaste woning, maar kan zich rijker voelen dan iemand die in een grote villa woont. Rijkdom, en wat iemand nodig heeft, is voor iedereen anders. Maar het is wel belangrijk dat jij de beloning krijgt die awesome voelt en gelijkwaardig is.

De magische zone

Ikigai gaat over het puzzelen met deze vier componenten. Door ze alle vier evenredig in te zetten, kom je uit in een magisch midden.

Hier klopt alles als een bus. Dit is de magische zone: waar jij in je element bent en waar het moeiteloos gaat en het als vanzelf voelt.

Run je business vanuit je Ikigai en je hebt gegarandeerd meer plezier, energie, fijnere klanten en meer omzet. Ik hou van en-en, omdat ik weet dat het kan.

Ga eens bij jezelf te rade: Hoe zit jij op elk van de vier componenten? Waar zit je goed en waar zit je nog te weinig met jezelf en je business. Waar zit nog disbalans?

Ga hiermee aan het werk. En onderzoek hoe je meer van je passie en talenten kunt toevoegen aan deze wereld. En onderzoek tevens wat je los mag laten, wat dient je niet meer?

Een veranderende ikigai in je business

Hopelijk inspireert deze blog je om jouw business te runnen vanuit jouw Ikigai. Iedereen heeft een Ikigai, ook jij!

Maar… wat als jij verandert?

Ik zie het vaak gebeuren bij mijn coachees: zij veranderen, maar hun business blijft op hetzelfde niveau. Maar als jij verandert als mens, mag je bedrijf ook mee veranderen. Je Ikigai kan veranderen.

Het zit vaak nog in onze mindset, dat dit niet zo makkelijk kan. Dat als je eenmaal een richting gekozen hebt, dat je dat dan ook moet blijven volgen. Maar als je bedrijf niet meegroeit met jou en je Ikigai, dan voelt het vaak alsof je bent vastgelopen. Je doet je werk wel, je hebt je klanten en je omzet. Maar je mist de fun, energie en sparkle waarmee je je bedrijf begonnen bent.

Het is mijn missie om ondernemers vanuit hun unieke zelf, vanuit hun diepste zijn, volledig in verbinding met zichzelf te laten leven en ondernemen. Dan voegen we automatisch meer liefde en waarde toe aan deze wereld.

Daarom blijf ik deze boodschap verspreiden:

Kies voor je eigen geluk! Word de beste in jouw markt en have fun doing it. Maak de wereld mooier en geniet van je (innerlijke) rijkdom. Kies voor EN EN, EN EN.

Inspireert deze blog je? Plan een gratis strategiesessie met me in. Zodat ik je kan helpen vanuit je Ikigai te leven én ondernemen! 

P.S. Deze blog bevat affiliate links.