Ik ben ambivert - Marjolijn Desmet - Marjolijn Desmet

Ik ben een ambivert

Lifestyle

Ik ben een ambivert. Dat betekent dat ik zowel introvert als extravert ben. De ene keer ben ik bijna niet van de praatstoel af te schoppen en geniet ik in volle teugen van de spotlight. Eén groot feest. De andere keer wil ik niet meer dan tien woorden wisselen met m’n lieve man. Laat mij dan maar gewoon lekker luisteren. Niet hoeven praten. Gewoon lekker in m’n eigen cocon pruttelen.

Er zitten super veel voordelen aan mijn ‘ambivertschap’. Zo kan ik heel goed luisteren en volgen, maar ook duidelijk spiegelen en het voortouw nemen. Met mijn woorden en energie kan ik in de spotlight staan en inspireren. Ik kan snel schakelen. Keihard knallen in de chaos en ook intens genieten van het niks en de stilte. Ik kan mij snel en goed verplaatsen in de ander. En tal van nieuwe perspectieven laten zien. Behalve als het doorschiet, wat soms weleens gebeurt.

Gedroeftoeter

Als mijn introverte zelf onvoldoende ruimte krijgt, kan ik me down voelen en weerstand krijgen om dingen te doen. Dan vertraag ik en komt uitstelgedrag. ⁠Als mijn extraverte zelf te weinig ruimte krijgt voel ik me eenzaam en nutteloos. Niemand ziet me, dat soort gedroeftoeter. Of ga ik juist heel hard aan de dingen trekken en duwen. Dan wil ik het forceren.

‘Als mijn introverte zelf onvoldoende ruimte krijgt, kan ik me down voelen en weerstand krijgen om dingen te doen.’ 

En zelfs als ik in balans ben, komt de twijfel soms om de hoek kijken. De ene kant wil dit en de andere kant zegt dat. Om gek van te worden? Nee hoor.⁠ Gelukkig kan ik er uiteindelijk wel weer om lachen en ben ik vooral nieuwsgierig. Als een soort wetenschapper ga ik dan boven mezelf hangen, gefascineerd door wat er gebeurt. 

Ambivert zijn is leerzaam

Het menselijk systeem vol onbewuste patronen is zo mega interessant. ⁠Daar kan ik alleen maar van leren. ⁠En dit maakt het allemaal milder. Ik weet dat dit okay is. Het is een fase en het betekent dat ik m’n volledige zelf meer in balans mag brengen.⁠ Dat ik even terug mag naar m’n basis. Terug in m’n slakkenhuis. Herstellen, rusten, reflecteren, aanzuiveren. Voelen wat ik nodig heb. En dan langzaam weer naar buiten.⁠

Ben jij introvert, extravert of ambivert? En hoe ga jij daarmee om? In je leven en je business?

 

Reacties

0 reacties