Marjolijn_Desmet_Blog

De kracht van energetisch ondernemen: hoe je energie gebruikt om je dromen te bereiken

Business, Leiderschap, Marketing, Spiritualiteit

 Toen ik haar vroeg hoe ze zich voelde, vertelde ze mij dat ze het druk had. Haar agenda zat propvol. Ze was moe. Ondernemen gaf haar geen energie meer. Daarom dacht ze al langer na over haar aanbod. Ze twijfelde: hoe kan dit nou anders?

Kort nadat we haar aanbod onder de loep hadden genomen, gingen we haar twee programma’s één voor één langs. We bespraken de inhoud, en de klanten die erop afkwamen. Waren dat ook haar favoriete klanten? En hoeveel plezier beleefde zij zelf eigenlijk aan het werk dat hieruit kwam? Waar kreeg zij energie van?

Bij een van de twee programma’s was het antwoord al snel duidelijk: 0,0. Zero. Niks, noppes, nada. Het trok haar leeg. Op alle vlakken. Ik voelde haar verlangen fluisteren om ruimte te maken. Vandaar dat ik haar voorstelde: wat als je dat programma niet langer aanbiedt?

Klik. Bam. Direct zag ik haar ogen groter worden. Er viel een last van haar schouders. Letterlijk. Haar schouders zakten omlaag. Ze ontspande, en voelde de energie weer stromen. Eindelijk. Dit is inderdaad ook gewoon een mogelijkheid!

Maar toen waren we er nog niet. Zo makkelijk was het voor haar niet om zich over te geven aan dit verlangen. Want dat programma, dat hoorde toch bij de next-level versie van haar? Dit was toch wie zij wilde zijn? Dit was toch het ideale plaatje…? 

En juist in een wereld waarin het zeker goed is dat we steeds vaker bezig zijn met vraagstukken als ‘wie wil ik zijn?’, kan het ook verlammend werken. Omdat we de reis zelf vergeten, of misschien zelfs wel liever over willen slaan. “Skippen die handel”. We willen alsmaar meer, meer, meer. Want het kan altijd beter. Iets-met-dominante-mannelijke-energie.

We maken het te groot. Te zwaar. Hierdoor vergeten we niet alleen om plezier te hebben, maar slaan we tegelijkertijd ook nog eens de plank flink mis. Time to slow down and feel.

Je bedrijf inrichten op een manier die nu nog niet past, werkt namelijk niet.

Ja, misschien is het programma, zoals in het geval van deze coachee, op zichzelf een succes. Want er zijn klanten die zich aanmelden of geïnteresseerd zijn. Er komt lekkere omzet op binnen. Maar goed: jij wordt er niet gelukkig van. Integendeel. Het kost je alleen maar tijd en energie.

Terwijl juist dat centraal staat bij energetisch ondernemen.

En tijd en energie zijn belangrijker dan geld. Geld is het gevolg.

Energetisch ondernemen gaat over ondernemen op een manier die nu én later in lijn is met jouw energie: de plek waar jouw energie naartoe wilt bewegen. Met uiteraard de next level versie van jou, je klanten, leven en business als stip aan de horizon. Een focuspunt. 

Maar dat betekent niet dat het nu direct zo moet als je in de visualisatie ziet. Of zoals je hebt opgeschreven, toen je nadacht over de vraag: wie wil ik echt zijn? De next-level versie van jou is geen vaststaand gegeven. Geen doel op zich. Het streven naar die versie van jou is een middel om je ambities, verlangens en stoutste dromen te realiseren. Om je grootse visie neer te zetten. Vernieuwing te brengen. 

Afstemmen op je next level versie geeft focus. Helderheid. Richting. En ook zeker motivatie en plezier, puur om weer te voelen: dit is waarom ik het doe!

Ondernemen mag fun zijn. En moet ook af en toe mislukken.

 Sterker nog, daar draait het zelfs om. Ondernemen gaat over doen wat jou de meeste energie geeft en jou het gelukkigst maakt. En op je bek gaan leert je ‘hoe kan het beter?’.

Wat geef jou NU de meeste energie?

Inderdaad. Wat geeft jou nu de meeste energie? Wat maakt jou het gelukkigst? Waar gaat jouw hart nu van kwispelen? Beantwoord deze vragen eens. Eerlijk. 

Wees niet bang als je niet direct de link kunt leggen met daar waar je nu naartoe werkt. Dat ideale scenario. Zelfs als je iets doet wat nu, op het eerste oog, niet volledig in lijn lijkt te liggen met dat wat je nu denkt te willen.

En wijkt het te ver af, vraag je dan af of die stip op de horizon nog wel past. Of dat je je koers wil veranderen.

Focussen op wat je nu voldoening en plezier geeft werkt als positieve brandstof voor je reis. Het geeft energie. Inspiratie, overzicht. Omdat je dingen doet die jou echt vervullen. 

Het gevolg? Je gaat andere mensen (klanten en netwerk) aantrekken die je helpen bij het bouwen van de visie die je voor je ziet. Omdat je in lijn bent met je eigen energie en waarden. En zo werkt aan een stevig fundament. Eentje die echt staat en waarop je je grootsheid kan bouwen. 

Energetisch ondernemen gaat over het creëren van een business die dienstbaar is aan jouw mooiste potentieel, jouw diepste zelf en je het leven geeft dat je verdient. Zodat jij nóg meer waarde kan toevoegen in deze wereld.

Daarom is het belangrijk dat je keuzes maakt die resoneren met jouw energie op dit moment. In het heden. Het hier en nu. 

En dat is vaak nog veel spannender dan het creëren van dat nieuwe aanbod. Vooral als de route nog niet helemaal duidelijk is, of het voor je hoofd allesbehalve een niet-logische stap is. 

Dat is pas echt next-level ondernemen.

Ben jij klaar voor een next-level ondernemers avontuur met oneindig veel magic, unicorns & rainbows? Sluit aan bij de workshop of plan direct een vrijblijvend strategiesessie in!

Vind je dat lastig? Of wil jij zeker weten dat jouw antwoorden (jouw hart doen) kloppen? Lees dan eens dit blogartikel.