Marjolijn_Desmet_Blog

Binnen 6 stappen een bedrijf bouwen dat zonder jou draait? Zo doe je dat!

Business, Leiderschap, Mindset

Als je op vakantie gaat, lijkt het je stiekem best lekker om “je business lekker thuis te laten”. Zonder dat dit ten koste gaat van je resultaten natuurlijk. Maar je wilt ook gewoon écht even offline zijn. En genieten van de zon, strand of een prachtige stad. Of van de bank thuis met een zoetsappige Netflix-film. Want heel eerlijk? Dat is ook gewoon heel lekker. Even een leeg hoofd. 

Dit kan omdat jij volledig los kunt zijn van je bedrijf en je team het draagt. Dat is trouwens ook wel handig als je ziek wordt. Of een andere onverwachte situatie zich voordoet. Maar hoe zorg je daarvoor?

Hoe zorg je ervoor dat je (in ieder geval tijdelijk) afstand kan nemen? Het echt even los kunt laten? Dat idee voelt bevrijdend, nietwaar? 

En ja, ik snap dat dit voor jou als controlfreak niet gemakkelijk is. Om onmisbaar te zijn. Offline te gaan. Geen berichtjes of appjes te beantwoorden. Niet op te komen draven, maar het uit te besteden. Los te laten. Bij je team te leggen. Zonder dat dit resulteert in een ontplofte mailbox met ontevreden mailtjes. Of één ster reviews op Google. Want daar wordt niemand blij van. Ook je team niet. Geloof me. 

De vraag is dus: hoe doe je dat? Hieronder een korte handreiking voor jou met mijn visie en – door de jaren geleerde – lessen. 

Stap 1: Ondernemer, ken je WHY

Jij bent hier met een reden. Een missie. Om die missie waar te maken, ben jij je onderneming gestart. Omdat je ergens sterk in gelooft. Potentie in ziet. Of vindt dat de wereld en de mensheid dit NU nodig heeft. Dat wat je doet, doe je niet “zomaar”. Ja, misschien voelt het soms als een “sleur”, maar er liggen wel degelijk waardevolle drijfveren ten grondslag aan jouw business. 

Dat heeft allemaal te maken met je WHY. Je zogenoemde purpose. En die is uniek. Per persoon verschillend. Ken daarom je why. Own het en leef het. Want je WHY kan niet uit de koker van een ander komen. 

Een gouden tip: verdiep je in de Golden Circle van Simon Sinek.

Stap 2: Kies voor liefdevol leiderschap

Wil je een echte baas zijn of een liefdevol leider van een team? Ha, dat jij mij volgt en dit leest zegt al genoeg. Liefdevol leiderschap, it is! YAY! Misschien leef jij alleen nog niet helemaal volgens de principes van liefdevol leiderschap. Dat jij er eentje bent, weet ik namelijk wel zeker. 

Waarschijnlijk ben jij op zoek naar een balans tussen controle en autonomie. En-en. Door alles wat we bij ons dragen en juist rust willen, zijn we van nature geneigd om te “leunen” op ons team. Of er is juist sprake van het tegenovergestelde. We proberen alles krampachtig te controleren waardoor we uiteindelijk nog het meeste zelf doen, omdat de ander het niet helemaal “begreep” of “niet capabel genoeg zou zijn”. 

Of jij nu aan de ene, of juist aan de andere kant van het spectrum zit, vaak ben je ergens bang voor. Je bent bang dat er van alles misgaat. Of vreest dat je team je niet “aardig” vindt als je open en eerlijk je mening deelt. Dat je de – voor jouw gevoel – minder leuke dingen aan hen geeft, of niet iedere dag aanwezig bent. Of dat je het gewoon niet “waard” bent om een fantastisch team om je heen te hebben dat je ontzorgt. Omdat je er nooit bij hoorde of je prestatiedrang stiekem opspeelt. 

Zoom er eens op in, (door)voel de emoties en verwerk ze. Laat trauma’s in liefde verzachten. Laat pijnlijke herinneringen los. Release. Want dan kun je ook aan de slag met nummertje 3!

Stap 3: Verander je mindset en vertrouw!

Jezelf overbodig maken vraagt om een andere mindset en vertrouwen. Vertrouwen dat je business nog steeds doorgroeit. Zelfs zonder jouw aansturen en aanwezigheid.

Voor de manifestatie- en affirmatiejunkies: schrijf gedachten op die passen bij het scenario waarin jouw business floreert zonder dat jij bereikbaar bent. En herhaal ze. Of hang ze op een opvallende plek, zoals je koelkast of je wc deur.

Stap 4: Verhoog de efficiëntie & creëer een cultuur van eigenaarschap en vertrouwen 

Welke uitvoerende werkzaamheden stel je graag uit? En welke trekken jouw leeg? Welke kun je automatiseren? En welke kun je uitbesteden?

Er loopt ongetwijfeld iemand op deze aardbol rond die administratie of boekhouding wél leuk vindt. Of het maken van content. Misschien maakt hij of zij zelfs al wel deel uit van het team. En waarschijnlijk is hij of zij er nog beter EN sneller in ook, waardoor jij rustig zonder smartphone op vakantie kunt, of onbezorgd een dag vrij kunt nemen terwijl je business net zo goed blijft draaien.

MAAR, ja er is hierbij een belangrijke MAAR, is het wel belangrijk dat: 

  • de ander jouw WHY helemaal voelt en hier enthousiast van wordt. 
  • jij open en eerlijk communiceert wat jij wilt; hoe jij het graag voor je ziet. Wat je nodig hebt.
  • de ander de vrijheid en vertrouwen biedt om zijn of haar waardevolle input te delen. 
  • je bereid bent om fouten te (laten) maken en dit ziet als onderdeel van de groei.
  • het talent en potentieel van zowel jou als de ander volledig wordt benut; dus dat jullie allemaal zoveel mogelijk in jullie ‘zone of genius werken’ én keihard genieten van dat wat jullie doen creëren. Samen.

Meer weten? Luister deze aflevering: hoe je binnen no time misbaar bent en een effectief team bouwt.

Stap 5: Stel duidelijke doelen en meetbare resultaten

Know your numbers, lady. Werk met targets. Doelstellingen. Voor zowel het team als voor ieder teamlid. En nog belangrijker: kijk hoe deze doelstellingen behaald kunnen worden. Bespreek dit samen met de teamleden, en vergeet daarbij niet vragen als:

  • Wat hebben we nodig om deze doelstellingen te behalen?
  • En hoe voelen we ons bij deze doelstellingen?
  • Wat kunnen we met en van elkaar leren?
  • Hoe gaan we het meten? En vieren?

Maak afspraken. Stel een gezamenlijk plan op gericht op optimale taakverdeling en afstemming op ieder individu. 

En is een doel of target behaald? Fantastisch! Time to celebrate. Trakteer bijvoorbeeld spontaan op een ijsje, of een avondje uit. Of geef ze een extra bonus. Weet wel: de waardering van jou is belangrijker dan de financiële waarde.

Wat dit je oplevert, is echt een fantastische teamspirit. Met verbluffende resultaten. En een recordomzet. Zelfs als jij er niet bent. 

Ja, het is echt mogelijk. Samen met Vera hebben tijdens het 1:1 Level Up traject haar business dusdanig ingericht dat zij de omzetdoelen van haar salon overtrof. Zonder dat zij nog 24/7 beschikbaar of überhaupt fysiek aanwezig was. Een dubbele omzet met 2 dagen per week minder werken. Lekker toch? Een duidelijk gevalletje: overbodig zijn in je business. Klik maar op de link om er alles over te horen!

Stap 6: Go for it, leer en evalueer!

Uiteindelijk is het ook een kwestie van gewoon doen. Jezelf stretchen. Om te leiden vanuit vertrouwen en liefde, in plaats van angst en controle. Blijkt naderhand dat iets niet is gegaan zoals verwacht? Evalueer met elkaar. Communiceer. Verbind. En leer. En kijk hoe je een dergelijke situatie een volgende keer kunt voorkomen. 

Heb ik je overtuigd om misbaar te worden in je onderneming? Alright! Dan ben ik heel benieuwd hoe deze blog jou heeft geholpen. 

Toch liever meer coaching op dit gebied? Samen met jou ga ik graag aan de slag met het bouwen en optimaliseren van jouw dreamteam. Zodat jouw bedrijf sky high door kan draaien. Ook als jij er niet bent.  

Plan hier een vrijblijvend strategiegesprek.