Creatief denken

Creatief denken: hoe doe ik dat?

Mindset

Vandaag is het zes dagen na de verjaardag van Leonardo da Vinci en één dag voor Internationale Dag van de Aarde. Je kunt zeggen dat World Creativity and Innovation Day (WCID) goed gepositioneerd staat om creatief denken aan te moedigen.

 

Op nieuwe manieren problemen oplossen is het doel van de World Creativity and Innovation Day. Onze creatieve industrie is één van de sectoren waar het Nederlandse bedrijfsleven wereldwijd in uitblinkt.

Creatief denken

Ik hou van creatief denken, omdat buiten de lijntjes denken geeft ongekende mogelijkheden geeft. Wil jij op deze speciale dag een probleem creatief oplossen? Ik deel hier een leuke out of the box oefening met je.⁠

Voordat je begint, spreek je met jezelf af dat je je oordeel volledig uitstelt. En bedenk: alles is goed en welkom! Ook al is het niet de oplossing, het brengt je wel een stap dichterbij.⁠ Sta dus open voor het proces en alles wat in je opkomt, zonder er iets van te vinden. Vaak killen wij ons eigen creatief denkvermogen, omdat we het meteen gaan bekritiseren. Laat los! 

Wat heb je nodig:

  • Inspirerende setting. Zet je lievelingsplaylist op en steek een lekker kaarsje of diffuser aan. En neem je creatieve zin mee! We gaan wat leuks doen.
  • Kleurrijke stiften, post-its, grote vellen papier.

De zeven stappen

1. Wat is het probleem? Omschrijf eerst heeeeeeel duidelijk het probleem, anders kun je er ook geen oplossing voor bedenken.⁠ Het probleem is natuurlijk je startpunt. Creatief denken helpt hierbij.

2. Formuleer de probleemstelling op een vel papier: Hoe kan ik….? Bijvoorbeeld: Hoe kan ik 10 nieuwe klanten voor mijn online programma krijgen?

3. Trek je superheldenbroek aan! Nou ja, figuurlijk in ieder geval 😉 Pak de eerste superheld die in je opkomt en stel jezelf de vraag: Wat zou xxx doen? Plaats jezelf echt in de schoenen van jouw superheld en ga dan verder als de Hulk, Wonderwoman, etc.

En verder?

4. Divergeren. Dit is een belangrijke stap in je oplossing. Ons brein gaat eerst in the box denken en vanuit wat we kennen. Op een gegeven moment zijn de ideeën binnen de kaders op. En dan wordt het pas écht interessant. Ga dus zo gek, wild en uniek mogelijk. Plak Post-its op een vel en schrijf alles wat je kunt bedenken uit. Bedenk en combineer minstens 50 ideeën.

5. Convergeren. Nu ga je uit al die -hopelijk- honderd ideeën trechteren. Kies de 10 ideeën uit die je het meest een wow-gevoel geven. en plak ze op een nieuw vel.

6. Plan van aanpak. Maak een definitieve keuze met welke ideeën je aan de slag gaat. Wanneer is je oplossing bereikt? En wat zijn dan de stappen die je naar je eindpunt neemt. Wat doe je? Wanneer doe je dit? En wat/wie heb je hierbij nodig? Schrijf dit op het nieuwe vel papier van stap 5.

Tot slot..


7. Ga aan de slag! Een nieuwe manier van (creatief) denken leidt tot een nieuwe manier van doen. ⁠


Welk creatief idee ga jij uitwerken?

Creatief denken

Reacties

0 reacties