MarjolijnDesmet_Blog_Impact4seizoenen

De impact van de seizoenen

Business, Lifestyle, Mindset, Spiritualiteit

Voor jezelf én je business zorgen

De zomer is langzaam afscheid aan het nemen en de herfst heeft z’n intrede gedaan… De natuur is aan het veranderen.

Wil je het beste uit jezelf, je leven en je business halen?

Ga dan mee.
Mee met de natuur en de seizoenen.

Maar wij, als 24/7 ‘always on’ maatschappij, vinden dat nou juist lastig. We willen niet meebewegen, maar zelf aan het roer staan. Doorgaan, blijven knallen, hard werken, deadline na deadline, onze to do’s af werken en vooral niet vertragen. Of stilstaan. Want hey, we moeten nog zoveel doen.

En juist daarop zeg ik:
Door mee te gaan met de seizoenen zorg je het meest duurzaam voor jezelf. En daar profiteert je business weer van.

Des te beter dat jij in je energie zit, des te beter je functioneert.

Het is niet zo ingewikkeld. Alleen om er in mee te gaan, daar ligt de uitdaging. Om je over te geven aan het feit dat ook wij onderdeel van de natuur zijn.

“Maar wat levert het dan op Marjolijn?” “En hoe moet dat dan?” kun je misschien denken.

Don’t worry, I got you. In deze blog leg ik je uit hoe je kunt meebewegen met de herfst.

Herfst = loslaten & opruimen

De herfst staat voor – je raadt het al – loslaten. Alles wat je niet meer dient, mag je laten gaan.

Zoals de natuur dat laat zien, kan loslaten een heel mooi proces zijn. De bladeren van de bomen veranderen in de meest prachtige kleuren, voordat ze naar beneden vallen.

En wanneer ze vallen, brengen ze verlichting voor de boom en tegelijkertijd voeding voor de wortels onder de grond. Als je het op die manier bekijkt, wordt loslaten lichter en zelfs fijn.

Waarbij je bijvoorbeeld een pijnlijk patroon laat transformeren naar iets moois, waarna je het in liefde laat gaan en het de bodem van je hele zijn sterker maakt. Dan groei en verstevig je als mens, net als de boom.

Wanneer je praktisch kijkt, is dit ook het perfecte moment om op te ruimen. Papieren, kleren, je schuur, ongelezen mails, die vervelende klanten, je voorraadkast. Alles wat je niet meer dient, mag je laten gaan en meer rust en overzicht creëren. Ballast overboord, zodat je meer focus en helderheid hebt. Maak het simpeler. En daar word je altijd beter van, zowel zakelijk als privé.

Dus, Marie Kondo modus aan en ontspullen die hap. Letterlijk en figuurlijk.

Herfst = meer zelfzorg

Zoals je misschien weet, of niet, zijn de seizoenen ook gelinkt aan Yin (vrouwelijke energie) en Yang (mannelijke energie) en heeft dit impact op hoe we ons voelen. Waar de zomer vol staat van mannelijke energie, naar buiten gaan en groei, is de winter juist helemaal de tijd van naar binnen keren en dus Yin. De lente en de herfst zijn zogenoemde transities, waarbij ze zowel Yin als Yang bevatten.

Dit betekent dus concreet, dat we wat meer vrouwelijke energie mogen gaan toevoegen aan onze dagen. Meer rust, reflectie, verzachting en prioriteiten stellen. Meer en vaker kiezen wat goed voelt, en meer zelfzorg. De herfst is immers een tijd dat er veel meer burn-outs zijn, en ik durf te stellen dat dat is omdat we niet meegaan in het ritme van onze eigen natuur. We gaan nog harder duwen, trekken en forceren, terwijl we nu juist meer mogen flowen en verzachten.

Voel je dat je rust nodig hebt? Pak die dan.
Je zult merken dat dit je juist helpt om hoger in je energie te blijven en beter te functioneren.

Wees lief voor jezelf.

Herfst recept

Tot slot: pas ook je voeding aan. Deze tijd vraagt om meer warmte, zo ook in je voeding. Lekkere specerijen, ovengerechten, soepen en meer aardse ingrediënten zijn heel fijn voor je lijf op dit moment. Ik vind bijvoorbeeld een lauwwarme pompoensalade echt heeeerlijk in deze periode!

Wat heb je daarvoor nodig?
Voor 2 personen:
– Halve pompoen
– 1 Pastinaak
– Een handje hazelnoten
– 100 gram zachte sla, zoals veldsla mix
– 75-100 gram feta of een wat zoutige zachte kaas (Liever geen kaas? Gebruik dan gezouten cashewnoten of (zelfgemaakte) croutons)
– Balsamico crème
– Olie en balsamico azijn
– Zout en peper
– Eventuele andere kruiden naar smaak, zoals rozemarijn of tijm
– Lekkere toppings, zoals blauwe bessen, cranberry’s, pompoenpitten, bloemblaadjes of heel fijn gesneden bosuitjes

Liefst alles biologisch, of course.

Hoe ga je te werk?
1) Zet de oven eerst op 200 graden.
2) Snij de pompoen en pastinaak in dunne parten (onderkant zo’n 2-2,5 centimer) en smeer ze in met een mixje van 50% olie, 50% balsamico azijn, zout en peper en eventuele andere kruiden.
3) Bak dit 30-40 minuten in de oven. Draai het na zo’n 20 minuten terug naar 180 of 170 graden wanneer de pompoen en pastinaak een zwart randje krijgen. Leg dan ook de hazelnoten op de bakplaat erbij.
4) Mix intussen de sla met een beetje balsamico azijn en olie, zodat het een smaakje heeft.
5) Laat de pompoen en pastinaak een paar minuten afkoelen voordat je het op de sla legt.
6) Pak was balsamico crème en maak mooie strepen over de sla. Doe de gebrokkelde kaas (of het alternatief) en de toppings eroverheen.

En voila! Een heerlijke, aardse herfstsalade waar je buikje blij van wordt.

De overgebleven pompoen en pastinaak kun je perfect gebruiken voor bijvoorbeeld een pompoensoep, of je eet deze salade later in de week nog een keer 😉

Hoe beweeg jij op een zo fijn mogelijke manier mee met de natuur? Ik vind het leuk om te connecten op instagram (@marjolijn.desmet), stuur me gericht een DM als je verder wilt praten over deze blog.