focus vinden

Focus houden als je hoofd ontploft van alle goede ideeën

Mindset

Het oneindig in potentieel denken. Alles is mogelijk, en mogelijk kan ook wel alles. Waaaah! Te veel opties, kansen en ideeën… wat als je hoofd overuren maakt? Hoe krijg je het dan juist weer rustig? Hoe vertraag je om de juiste keuzes te kunnen te maken? En om weer focus te krijgen en vooruit te gaan?

Als ik echt overloop van ideeën, dan zit ik vaak in een fase. Het gevoel van 150 km per uur willen gaan, super enthousiast worden en aan willen pakken. Daarna glipt het echter weer door m’n handen en belandt het op de stapel van ‘to do’. Waar het blijft liggen tussen de andere briljante ideeën, wachtend op weer een nieuwkomer die vast en zeker snel zal volgen. 

En hoewel ik altijd mijn ingevingen koester en waardeer, kan het ook zoveel zijn dat er geen ruimte is voor het daadwerkelijk te gaan DOEN. En dan wordt het een verstopping en kan het niet meer stromen. Inmiddels herken ik redelijk snel wanneer ik de boel aan het verstoppen ben. En dan ga ik twee dingen doen.

Focus door vertragen en afstand nemen

Ik neem een moment om alle ideeën op te schrijven in my beautiful notebook. Hierdoor krijg ik weer overzicht: waar gaat het nu eigenlijk om? Daarna stel ik mezelf de volgende vragen:  

  1. Wat is mijn hogere doel? Even mezelf herinneren waarom ik doe wat ik doe.
  2. Welke ideeën dragen bij aan MIJN doel? Sommige ideeën zijn werkelijke briljant, maar alleen voor een ander. Zo filter ik meteen wat wél en niet relevant is.
  3.  Welke ideeën dragen NU bij aan mijn doel? Wat helpt me bij mijn huidige proces? Zo focus ik op korte termijn.
  4. Welke ideeën zijn goed voor later? Die dus inplannen om later weer te beoordelen. Zo werk ik ook naar de lange termijn toe en hou ik feeling met mijn stip op de horizon.
  5. Van alle ideeën die de selectie niet hebben overleefd, neem ik dankbaar afscheid. Zo imprint ik meteen dat deze ideeën die ik heb bedacht niet stom zijn, waarmee ik de ideeënmachine zonder gêne in stand houd.

Hoe ga jij hiermee om?

Reacties

0 reacties