Weg met alle negativiteit: herschrijf je eigen verhaal

Mindset

Iedere dag, ieder uur, iedere minuut en iedere microseconde leven én schrijven we aan ons verhaal. Dat doen we al vanaf het moment dat we geboren zijn, mogelijk zelfs al daarvoor. Ons verhaal wordt het eerste deel van ons leven geschreven en verteld door onze omgeving. 

Tot ongeveer ons tiende levensjaar worden we geprogrammeerd en geconditioneerd. Door onze ouders of opvoeders, directe familie, leraren, vrienden en vriendinnen. Onze omgeving en onze ervaringen vormen wie we zijn. En hoe we de rest van ons leven tegemoet gaan.

We schrijven in ons leven mooie en fijne, maar zeker ook pijnlijke, boze, traumatische, verdrietige en onzekere verhalen. We leren dat het aanpassen van onszelf (en dus ons levensverhaal) vaak de enige optie is. Om ons staande te houden of zelfs te overleven.

Invloed op je zelfbeeld

Als opgroeiend kind hebben we geen invloed op ons levensverhaal. We worden bepaald door onze omgeving. Maar naarmate we ouder worden, verandert dat. We krijgen meer invloed en hebben dan ook de mogelijkheid om ons zelfbeeld, onze overtuigingen en wie wij zijn te veranderen. Opnieuw te programmeren en los te laten wat ons niet meer dient.

De dualiteit van corona

We hebben ongeveer 50.000 tot 60.000 gedachten per dag. Inderdaad, zoveel! En 70-75% daarvan is negatief geladen. Geen wonder dat het zo uitdagend is om onze echte ik te laten zien. En in ons volledige potentieel te stappen. Ons verhaal te schrijven naar wie we diep van binnen zijn.

En dat vraagt een flinke dosis moed en zelfreflectie. Nieuwsgierigheid naar wat er allemaal in ons onbewuste geprogrammeerd zit en wat we in plaats daarvan wél willen. 

Wil je oude verhalen die je jezelf vertelt loslaten? Zoals: 

 • Ik kan dit toch niet
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Anderen zijn beter
 • Ik kan die prijzen niet vragen
 • Mijn klanten zullen dat nooit voor mij betalen
 • Ik moet het zelf allemaal kunnen
 • Ik kan geen nee zeggen
 • Ik durf dit niet
 • Als ik …, dan … (negatief verhaal)
 • Ik kan toch niet meer veranderen
 • [vul maar in]

Mindfucks

Besef je dan eerst dit: het zijn allemaal mindfucks… Allemaal verhalen die je (bewust en onbewust) iedere dag weer tegen jezelf vertelt. Hoe zou je zijn als je dat kunt loslaten? Dat begint bij het herkennen dat je niet meer in dit verhaal wilt geloven. ⁠Dat dit niet van jou is en dat het tijd is om het los te laten. ⁠En dat het niet de ultieme waarheid is. ⁠Wees eens nieuwsgierig en ga je overtuigingen ontleden. Is het echt waar? Echt? 100% een onomstotelijk feit, voor altijd? Of is er toch een andere optie mogelijk?⁠ 

Vaak denken we onszelf zo vast, terwijl iets geen feit hoeft te zijn. Ons geloof erin is zo sterk dat we er zelf de waarheid van maken.⁠ Net zoals ik vroeger heilig in Sinterklaas geloofde, kwam ik er later achter dat het ook maar een verhaal was. Nog steeds jammer, want de schoen zetten werkte daarna niet meer. Inmiddels ben ik eroverheen hoor. Allemaal goed gekomen.

Ga schrijven

Dus: ga schrijven… (hoe kan het ook anders?) Welke verhalen over jezelf wil je loslaten? Een andere lading geven? Welke verhalen wil je vanaf nu anders gaan vertellen?⁠ En – heel belangrijk – doe dit zonder oordeel, anders wordt dat weer je nieuwe verhaal. Het is wat het is. 

Dat zijn de eerste stappen. Herkenning, acceptatie en loslaten. ⁠En besluit dan voor jezelf: wat wil ik wél? Want, jij bent de schrijver, regisseur én hoofdrolspeler van jouw verhaal. Dus jij mag het zeggen! Dat betekent natuurlijk ook een flinke dosis verantwoordelijkheid. Want als jou iets overkomt en je wijst naar de boze wereld die jou dat aandoet… dan is dat ook het verhaal dat JIJ schrijft. ⁠Interessant hè? Hoeveel invloed we eigenlijk hebben. ⁠

Je verhaal is als een gerecht

Zie een verhaal als een gerecht. Het heeft bepaalde ingrediënten en die maken samen uiteindelijk het resultaat. Dus voeg lekker veel liefde, plezier, positiviteit, dankbaarheid, nieuwsgierigheid en kleur toe! ⁠ 

En zo ga je van:⁠

 • “Ik kan dit niet” naar “Ik ga dit leren”
 • “Klanten betalen dit toch niet” naar “Ik sta achter de waarde die ik lever en de prijs die ik daarvoor vraag“
 • “Ik kan toch niet meer veranderen” naar “Ik heb altijd invloed op wie ik ben en wat ik doe”

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het herschrijven van je verhaal? Boek eenNLP + Reiki sessie om af te komen van een negatief zelfbeeld, negatieve ervaringen uit het verleden, overtuigingen, perfectionisme, dilemma’s of thema’s rondom relaties, met jezelf of anderen.

Welke verhalen ga jij herschrijven? Plaats ze hieronder. Ik ben super benieuwd!⁠

Reacties

0 reacties