Train je dankbaarheidsspier: hoe dankbaarheid jouw leven verandert - Marjolijn Desmet - Marjolijn Desmet

Hoe dankbaarheid jouw leven verandert

Mindset

Gevoelens van dankbaarheid komen niet altijd vanzelf. Vooral niet in moeilijke tijden of in een periode van rellen en strijd. Juist dan is het zo belangrijk dat we dankbaar zijn voor wat we wél hebben. Dat we onze dankbaarheidsspier eens flink aan het werk zetten en positiviteit laten vloeien. Het leven is zo mooi.

We hebben vaak de neiging om al het goede dat in ons leven aanwezig is als vanzelfsprekend te zien. Om niet stil te staan bij wat er vlak voor ons neus ligt. Liefde van familie en vrienden. De eerste zonnestralen in de lente. Een lekker kopje koffie. Mooie muziek. De geur van een verse bos bloemen. De smaak van lekker eten. Een lange wandeling. Even kunnen verdwijnen in een goed boek.
Bij mij zorgt een gevoel van dankbaarheid voor verzachting, voor positiviteit, meer energie en een frisse blik.

De waarde van dankbaarheid 

Het is zo makkelijk om al je rijkdom over het hoofd te zien. Dankbaarheid is daarom het beste het beste medicijn tegen negativiteit. Weg met geklaag en gejammer en kijken naar wat er wél is. Wanneer je je focus brengt naar de dingen waar je dankbaar voor bent, verleg je je perspectief. Is het glas niet meer halfleeg, maar halfvol. Of nog beter; je weet dat er een kraan in de buurt is. Als je te maken hebt met een tegenslag, onthoud dan dat je van elke les kunt leren. Vraag jezelf continu af: ‘wat is hier goed aan?’ en ‘hoe kan ik van deze situatie leren en groeien?’

Dankbaarheid is een gevoel op z’n best  wanneer je de dingen die je voorheen als vanzelfsprekend beschouwde, gaat waarderen. Het zou niet alleen een reactie moeten zijn die opkomt wanneer je krijgt wat je wilt, zoals een mooi cadeau, maar juist aanwezig is in de normaalste momenten. In situaties waarin je de kleinste dingen opmerkt, waarbij je constant het positieve vindt, zelfs in onaangename situaties.

Oefening: train je dankbaarheidsspier

Tijd om je dankbaarheidsspier eens flink aan het werk te zetten dus. Je krijgt er zo veel voor terug! Maar hoe doe je dat? Door onderstaande oefening dagelijks uit te voeren, bijvoorbeeld!

Pak pen en papier, of een speciaal dankbaarheidsboekje. Ga lekker zitten, met een kopje thee en een fijn muziekje op de achtergrond. Ontspan. Adem een paar keer in en uit.

Ga vervolgens aan de slag met de volgende twee onderstaande vragen:

  1. Waar ben je trots op? Schrijf drie eigenschappen, kenmerken of kwaliteiten op waar je trots op bent of mijlpalen die je behaald hebt.
    Geef daarbij aandacht aan wat je precies een dankbaar, blij of tevreden gevoel geeft.

     

  2.  Waar ben je dankbaar voor in je leven? Noteer drie dingen van je leven waar je vandaag dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een mooie bos bloemen, een goed gesprek met een vriendin of het knuffelen met je huisdier.
    Visualiseer deze dingen. Maak er een glasheldere beleving van. Hoe voelt dankbaarheid voor jou? En waar zit dat gevoel dan in je lichaam? Is dat bijvoorbeeld in je buik of in je borst? Of ergens anders in je lichaam? Word je bewust van waar dit gevoel zit en hoe dat voelt, zodat je het steeds vaker gaat herkennen.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor? 

 

Reacties

0 reacties

Je innerlijke kind: aan deze 3 signalen merk je dat zij om je aandacht vraagt

Echt, ik hou van vakantie. Maar damn, ik heb écht de grootste schijthekel aan koffers inpakken. Het is ook inmiddels geen verrassing meer dat elke keer als ik en mijn man op vakantie gaan, er een akkefietje ontstaat. Paspoort, check. Koffers, check. Ruzie, check. Klaar om te vertrekken. Het is het kleine kind in mij, dat wordt getriggerd. Thuis wil blijven. Veiligheid wil koesteren. Dat weet ik nu. Dankzij deze 3 signalen.

Binnen 6 stappen een bedrijf bouwen dat zonder jou draait? Zo doe je dat!

Als je op vakantie gaat, lijkt het je stiekem best lekker om “je business lekker thuis te laten”. Zonder dat dit ten koste gaat van je resultaten natuurlijk. In deze post lees je precies hoe je dat scenario bereikt. Binnen 6 stappen.

De kracht van energetisch ondernemen: hoe je energie gebruikt om je dromen te bereiken

Wist je dat het streven naar de next-level versie van jezelf averechts kan werken? Het kan je verlammen. Je groei belemmeren. Is dat bij jou het geval? Je leest het in de nieuwste blog.

De Balans tussen Vrouwelijke en Mannelijke Energie: Waarom het Cruciaal is voor Succes

Mannelijke & vrouwelijke energie? Heb jij een balans? Welke heeft jouw voorkeur? Lees hier alles over waarom een balans cruciaal is voor succes!

Ben jij een lijder of leider?

Wordt een leider in jouw business in plaats van een lijder. Hoe kan vrouwelijke energie jou helpen om die leider te worden? Lees het hier.

Hoe jij jouw marketingstrategie en aanbod verbetert met energetisch ondernemen

Voel je dat je meer impact wilt maken, maar vind je het moeilijk om de vertaalslag te maken naar een next level aanbod en marketingstrategie? Maak kennis met de magie van energetisch ondernemen. Eenvoudig gezegd: ondernemen op jouw manier. Jouw manier is namelijk dé manier. De enige manier. Maar hoe ontdek je nu precies wat jouw manier van ondernemen is?

De 5 + 1 belangrijkste lessen van IJsland die je direct kunt toepassen in je leven en business

De reis naar Ijsland heeft mij op zoveel onverwachte manieren verrast. En keihard gespiegeld. Dat begon eigenlijk thuis al, toen ik de reis mocht gaan uitstippelen. Als ADHD-meets-FOBO-altijd-in-mogelijkheden-denker dreigde ik direct in een rabbit hole te verdwijnen. Gaan we het hele eiland doen? Kiezen we het westen? Of is toch het zuiden leuker?

Zo maak jij binnen no time de beste content

Jij hebt het al druk genoeg. Jij hebt eigenlijk helemaal geen zin en tijd om content te maken. Je bent al zoveel tijd en energie kwijt aan je team en klanten. En eigenlijk heb je ook nog een partner die je wat aandacht wil geven. Daarom ben je op zoek naar handvaten waarmee jij snel verpletterende content kunt ontwikkelen. En die heb ik voor je.

Stilstand is vooruitgang

Stilstand is achteruitgang. Dat is ons altijd verteld. Daarom is het niet zo gek dat jij dat ene lege gaatje in de agenda opvult met een meeting. Of door je Instagram scrolt op een vrije zondagochtend. Stilstaan hebben we niet geleerd. En dat is super zonde!

(zelf)kennis + (zelf)liefde = (zelf)vertrouwen

In mijn vorige blog deelde ik een bekende formule om écht resultaat te bereiken. Nu heb ik een blog voor je waarin ik mijn eigen formule deel. Het is de ultieme formule voor persoonlijke én zakelijke groei.