MarjolijnDesmet_Blog_Loslaten_Is_Nieuwe_Omzet_Maken

Loslaten is het nieuwe omzet maken

Business, Leiderschap, Lifestyle, Marketing, Mindset

Liever luisteren i.p.v. lezen? Luister mijn podcast over dit onderwerp op Spotify of SoundCloud!

In Podcast aflevering #9 ging ik in gesprek met Vera Winnemuller. Deze multipotential en oud-klant runt twee bedrijven: The I-Brow Factory en Vera Winnemuller Coaching. Op haar 18e opende ze meteen haar eigen schoonheidssalon toen ze van de opleiding kwam. Een mooie salon in het huis van haar ouders en ze bouwde het uit naar een fulltime bedrijf. Maar het knaagde, schuurde, piepte. Ze wilde meer.

4 maanden na de start van onze samenwerking was The I-Brow Factory in Nijmegen een feit. En succesvol! Binnen no time nam zij haar eerste personeelslid aan, die inmiddels gegroeid is naar bedrijfsleider binnen The I-Brow Factory. Nu telt de salon 5 medewerkers en kon Vera de volgende stap zetten. Groeien en anderen helpen hetzelfde te doen. Als zij binnen een korte tijd een succesvolle onderneming kon neerzetten, konden anderen dat ook. En dat is wat Vera nu ook doet vanuit Vera Winnemuller Coaching, terwijl zij ondertussen met The I-Brow Factory haar hoogste omzet ooit heeft binnengesleept.

Als er dus één vrouw is die keer op keer laat zien dat loslaten je meer brengt, is dat Vera Winnemuller wel.

Loslaten vraagt om keuzes maken

Ik herinner het mij nog goed. Toen de vierentwintigjarige Vera tegenover mij zat en haar verlangen uitsprak om The I-Brow Factory tot leven te laten komen, vertelde ik haar dat zij een keuze moest gaan maken. Ik zag waar haar verlangen lag. En dat was niet meer bij de salon. Zonder durven loslaten en focus op wat je echt verlangt, kom je er niet. Zo simpel is het. Maar onderbouw dat maar eens. We doken de cijfers in. Al snel werd duidelijk dat Vera 80 procent van haar omzet haalde uit haar pedicurebehandelingen, maar dat die per uur amper wat opleverde. Ze had zich dus vast gezet. Hard werken om ‘aardig’ rond te komen. Dat kan natuurlijk beter. Samen met het feit dat Vera nog nauwelijks energie haalde uit de pedicurebehandelingen, was de keuze snel gemaakt: Vera ging niet meer als pedicure aan de slag. Zodat er ruimte kwam voor iets anders.

Voor de buitenwereld was dit een groot risico. Voor Vera zelf ook, maar zij had er zelf het volste vertrouwen in. Vera had namelijk de juiste mensen om zich heen verzameld. Mensen die haar cheerleaders waren. En natuurlijk een goede coach 😉 Alleen al de gedachte aan The I-Brow Factory maakte Vera zielsgelukkig, dus dit was haar drijfveer.

The I-Brow Factory moest en zou er dan ook komen. En wel binnen een half jaar. Een halfjaar, ja. En dat was gelukt. Meer dan gelukt zelfs. Binnen vijf maanden was Vera niet alleen ondernemer, maar ook werkgever. Ze nam haar eerste werknemer in dienst. Alleen lukte het haar niet, ondanks dat zij zelf inmiddels ook al fulltime werkte voor The I-Brow Factory. Door een goede zichtbaarheid strategie en het razendsnel bouwen van een netwerk, knalde de zaak bij opening al door het dak.

Ze werkte hard. Te hard, waardoor ze uiteindelijk in een burnout belandde. Een les die nodig was om te leren ondernemen en leven vanuit balans. Haar ervaring en kennis zorgde voor een nieuw verlangen. Het kriebelde. Met haar verhaal wilde zij andere (startende) ondernemers gaan inspireren. Steeds vaker kreeg Vera dan ook de vraag hoe zij toch binnen zo’n korte tijd een succesvolle business had opgezet, en daar wilde zij iets mee gaan doen. Vera wilde gaan coachen. “Yes! Dit is gaaf, maar dit betekent wel weer keuzes maken”, zei ik tegen Vera kort nadat zij mij had opgebeld. Vera wilde namelijk ook The I-Brow Factory uitbreiden. En-en, ik hou natuurlijk van die mentaliteit 😉 Haalbaar is het ook, maar niet op het moment dat zij zelf continu in de winkel staat. Dat zag Vera zelf ook.

Opnieuw keuzes maken en focus. “Meer verdienen met minder werken” was de wens. Samen met Vera besloot ik met pen, een groot vel papier én rekenmachine aan de slag te gaan. We maakten een overzicht: Wie is waar goed in? Waar zitten de (verborgen) talenten? Hoe ziet het ideale team eruit voor het bedrijf en wie pakt welke rol? Daarnaast stelden we targets en omzetdoelen. We kwamen al snel tot een concreet plan. Het eerste personeelslid zou bijvoorbeeld groeien naar bedrijfsleider. Een rechterhand was ze al en ze wilde ook meegroeien. Het delegeren en kunnen loslaten was de eerste stap, zodat Vera meer tijd en energie kon steken in een goede opleiding tot coach, en haar nieuwe business kon bouwen.

Pas als je loslaat ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Vera mocht (nog meer) taken van haar 𝘵𝘰 𝘥𝘰 𝘭𝘪𝘴𝘵 uit handen gaan geven. Dat geldt vooral voor de taken waar één of meerdere werknemers beter in zijn én die deze taken nog eens leuker vinden ook! En nee, dat was (en is) geen falen! Integendeel. 𝘖𝘶𝘵𝘴𝘰𝘶𝘳𝘤𝘪𝘯𝘨 laat jouw bedrijf groeien, vooral als jij een hecht team weet neer te zetten. Een team waarin professionaliteit en openheid naast elkaar bestaan. Inmiddels weet Vera daar alles van.

Zoals ik Vera ook heb geleerd, is communicatie hierin the key. Nadenken over vraagstukken als ‘hoe zou jij zelf aangesproken willen worden?’ kan hierbij helpend zijn, zoals Vera zelf hanteert. Een fantastisch uitgangspunt. Simpel en meteen voelbaar. Wees een Liefdevol Leider. Haal hem of haar in je naar boven. En hoe ‘soft’ dat misschien in eerste instantie ook klinkt, betekent liefdevol leiderschap ook glashard ‘nee’ zeggen, grenzen stellen en kaders schetsen.

Loslaten vraagt om vertrouwen

Toch is communicatie niet alles. Vertrouwen in jouw personeel is net zo belangrijk, vooral op het moment dat jij meer gaat loslaten. En ja, dat is spannend, want jouw bedrijf is toch je kind. Maar net als met de opvoeding van kinderen, moet jij jouw kind een keer loslaten. Daar mag jij op vertrouwen. Jij mag op jouw personeel vertrouwen. Jij mag erop vertrouwen dat zij capabel genoeg zijn. Jij hebt ze immers aangenomen en getraind tot wie ze nu zijn. Twijfel je over hun capaciteiten? Stel jezelf dan de vraag: Wat heb ik te verbeteren in mijn leiderschap, zodat ze wel het bedrijf mee dragen?

Loslaten vraagt om een andere houding

Dat betekent niet dat jij je (volledig) terugtrekt, om naderhand te gaan zeiken als doelen niet zijn bereikt. Nee, zo werkt het niet (tenzij jij graag de slechte baas uit wil hangen). Als jij de keuze maakt om de rol van werkgever op je te nemen, draag jij de verantwoordelijkheid over je personeel om de beoogde targets en doelen met je team te bereiken. Jouw taak is de visie opstellen en bewaken. De lange termijn doelen en zorgen dat je schip naar de stip op de horizon vaart. Vraag jezelf daarom altijd af wat ieder personeelslid van jou nodig heeft om ervoor te zorgen dat een (omzet)doel behaald wordt. Zijn het de skills, het vertrouwen, de tijd, de omgeving?

En hebben jullie een omzetdoel behaald? Ga dit dan alsjeblieft met elkaar vieren. Vier, want dit zorgt voor positieve brandstof om op vooruit te gaan samen. Koop niet alleen voor jezelf die fantastische designertas, maar trek ook eens met elkaar op vrijdagmiddag een fles bubbels open. Of ga op een zomerse dag een ijsje halen op kosten van de zaak. Geef ze eens een extra moment vrij. Dat zorgt voor extra gemotiveerde personeelsleden. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om die fles bubbels of dat ijsje. Het gaat om dat gevoel dat jouw personeel krijgt door die beloning. Zij voelen zich gezien, gewaardeerd en geliefd. Creëer die 𝘵𝘳𝘪𝘣𝘦. Als jij voor je mensen zorgt, zorgen zij voor je bedrijf. En daar wordt iedereen beter van.

Waarom loslaten je meer (omzet) brengt

Zo kun jij zelfs nóg meer de touwtjes uit handen geven, waardoor jij nog meer tijd en ruimte hebt voor jouw grootse dromen én zelfzorg. “Als het namelijk goed gaat met jou, gaat het met jouw business ook goed”, zoals Vera zo mooi zei. Op het moment dat jij in alignment bent met je hoofd, hart en ziel, zal alles gaan stromen. Dan zal jij meer geld op je bankrekening terugzien, terwijl je meer tijd hebt voor jezelf en je nieuwe dromen.

Het begint namelijk altijd bij jou. Jij bent je bedrijf, of liever gezegd: jouw bedrijf is jou.

Inspireert deze blog je? Heb jij grootste plannen voor jouw onderneming en zou je daar graag eens over willen sparren? Wil je werken aan je leiderschap? Plan een gratis strategiesessie met me in!