Verbind met de natuur en ontdek je puurste zelf

Mindset

“Luister naar je hart” zou zo maar eens een van de meest gehoorde adviezen kunnen zijn. Maar wat is je hart en wat zegt het dan? Een van de mooie dingen van mens-zijn is dat we écht allemaal onze oorsprong vinden in de natuur. In moleculen en atomen. In water en land. We zijn uit hetzelfde hout gesneden. Jij bent de natuur. Zouden we dan niet vaker moeten zeggen “luister naar de natuur”? Waarschijnlijk wel.

Wanneer je contact maakt met de natuur, kom je letterlijk terug in je puurste vorm van zijn. Namelijk in de oorsprong waar alles begon. Waar ook jij begon. De aarde waarmee je contact maakt, is de bron van alles wat op de wereld leeft. Een machtig besef. Verbinding maken met de natuur is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe maak je die verbinding? Wat levert die verbinding precies op? En wat kan de natuur je vertellen?

Waarom verbinding maken met de natuur?

Wie snakt er nou niet naar een ontspannen bestaan? Grote kans dat ook jouw dagelijks leven soms te snel gaat en in te grote mate bestaat uit dingen moeten. Verbinding maken met de natuur helpt je alleen al om die rush van bezigheden te vertragen. De natuur peinst er niet over om in jouw hectische ritme mee te gaan. Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. En zo ga jij ook geen doelen bereiken door te forceren. Een wijze natuurles.

Verbinding met de natuur vertraagt dus ook op natuurlijke wijze jouw ritme. Daarnaast brengt het je een hoop rust door de fysische kenmerken van je omgeving. Zonder dat je je er bewust van bent, leven we als mens in een bijna volledig stenen omgeving. Met onnatuurlijke kleuren op allerlei schermen en gefabriceerde geuren. Loop een bos in en deze nieuwe wereld zorgt ervoor dat de zuurstofgraad in je hersenen direct stijgt. De natuurlijke kleuren laten je ogen rusten en het gebrek aan machinale geluiden en straling laat je meteen ontspannen.

Het zal je niet verbazen dat deze state of mind een stroom aan creativiteit kan opwekken. In deze letterlijke en figuurlijke ruimte die de natuur je gratis en voor niets aanbiedt, kun je de meest waanzinnige ideeën en inzichten krijgen. Juist omdat je jezelf niet dwingt. En niet forceert. Maar je jezelf laat gaan. Je overgeeft. En vertraagt. Net als de natuur. Wanneer een tak op een stenen huisje stuit, groeit hij in alle rust – en daarom uiteindelijk via de meest duurzame route – eromheen. Wanneer jij op een obstakel stuit, zorgt een ontspannen denkvermogen en jezelf de rust gunnen uiteindelijk voor de beste oplossing om alsnog je doel te bereiken.

De dualiteit van corona

Kan iedereen contact maken?

Jij bent de natuur. De natuur zit in je, ook al vergeet men soms te luisteren naar zijn eigen oorsprong. Contact maken met de natuur is niets anders dan contact maken met jouw puurste zelf. Luisteren naar jezelf is geen kunst. Het is een skill. En skills kun je trainen. Ook jij kunt contact en verbinding voelen met hetgeen waaruit je geschapen bent. Met een boom of een rivier. Met een grasveld of een strand. De kleinste vorm van fysiek contact met de natuur kan al voldoen. Haal planten in huis of loop met je blote voeten over een stukje gras. Hoe vaker je erbij stilstaat en hoe vaker je contact zoekt, hoe meer je het zult vinden en hoe meer het je oplevert. Want in herhaling schuilt meesterschap. En uiteindelijk voel je dat je aardt. Letterlijk.

Hoe maak je verbinding met de natuur?

Contact maken. Het is een combinatie van gedachten, intenties, prikkels, zintuigen en houdingen. Iedere beweging en ieder geluid heeft invloed op je via je zintuigen. Zo kun je ook de natuur laten doordringen tot jouw kern. Laat je ratio los en leg de nadruk op wat je voelt. Snuif de geur van dennenappels op en richt je op de intentie om verbinding te voelen. Sta open voor de natuur. Trek je schoenen uit en woel met je voeten in de aarde. Wat voel je? Kleine takjes? Misschien een wortel van een plantje?

En tegelijkertijd ook de licht prikkelende zon op je huid? Probeer je bewust te worden van het nu. Wat hoor je op dit moment? Luister naar het geritsel van de verse lenteblaadjes door de bomen. En laat je smaakzintuig meedoen door te bedenken welke smaak de vochtige dauw teweegbrengt op je lippen. Vergeet niet je ogen te laten smullen van de donkergroene takken en de schattige gele bloemetjes die overal tussendoor schieten. Of je ogen juist te sluiten. Wat voor jou fijn voelt. Heb je er moeite mee om met je gedachten in het nu te blijven? Laat de natuur zijn werk doen. Flora en fauna doen niets anders dan in het nu leven en in het nu zijn. Laat het een wijze les voor je zijn en laat het je inspireren om hetzelfde te doen. En om te raken aan die oorsprong waar je contact mee wenst te leggen.

Niets is verplicht, laat de dingen komen zoals ze komen en laat gaan wat wil gaan. Zoals ook een rivier volledig zijn eigen pad volgt. Ga mee met die stroom en accepteer je gedachten. Komt er iets in je op waar je niet aan wil denken? Sta stil bij het feit dat je de gedachte hebt, accepteer deze bewust en laat hem dan met liefde gaan. Later kun je er altijd weer op terug komen. Is het toch lastig om je brein en ratio tot rust te laten komen? Probeer dan eens met een analytische blik naar de natuur te kijken, in plaats van te denken aan je plichten en dagelijkse routine. Wat ruik je? Hoe zou je het omschrijven? Waar doet het je aan denken? Door deze nieuwsgierigheid zak je vanzelf dieper weg in je eigen proces.

Wat kan de natuur je vertellen?

De natuur zit boordevol boodschappen. De natuur geeft ons in het leven immers alles wat we nodig hebben. Voeding en energie. Maar ook richting. Om te beginnen leert de natuur ons over the circle of life. De cyclus van de aarde. Creativiteit bloeit in de lente, net als bloesem en zon. In de zomer pluekken we de vruchten en nemen we een moment om te ontspannen en in dankbaarheid te kijken naar de overvloed om ons heen. Loslaten doen we in september, net als de bladeren van een boom. En in de winter vertragen we en keren we naar binnen. Om in het voorjaar daarop weer prachtig te bloeien.

Waarom vechten tegen een cyclus die de aarde al honderden miljoenen jaren voorziet van energie en leven? In het ritme van de natuur vinden we ons maximale energielevel. In de winter wat meer rust en in de zomer wat meer actie. Allemaal zaken die je eigenlijk wel weet, maar ook heel snel vergeet. Als gevolg van een wereld die aan je trekt. Van je verlangt. En van je vergt.

Daarnaast kan de natuur je prachtige inzichten verschaffen. Over jezelf, je leven en je business. Algemene inzichten maar ook hele concrete richting. Als je open-minded en nieuwsgierig met een specifieke vraag de natuur in trekt en de natuur tot je door laat dringen, zal zij je voorzien van antwoorden. De natuur is een geweldige spiegel. Je laat stress en moeilijkheden los omdat dat er niet toe doet op dat moment. Hierdoor ontstaat de ruimte om nieuwe, creatieve inzichten te ontvangen. Van de natuur. Van je eigen innerlijke wijsheid. Want als iemand meester is in ongekende creatiekracht, dan is de natuur het wel.

 

 

Reacties

0 reacties