Marjolijn_Desmet_Blog_Redenenburnout

Wat is de echte reden van een burn-out? En wat kun je er tegen doen?

Algemeen, Business, Lifestyle, Mindset

Wil je liever luisteren ipv lezen? Luister dan mijn podcast over dit onderwerp op Soundcloud of Spotify.

Ik heb zelf een burn-out gehad. Of eigenlijk een grow-out zoals mijn coach dat toen noemde.

Ik was werknemer in loondienst en dat ik er finaal uit klapte zorgde voor mijn stap naar het ondernemerschap. Zo werd het dus uiteindelijk een cadeau en de enige manier om uit m’n eigen systeem te komen.

Wist jij dat er maar liefst 1,3 miljoen mensen burn-out klachten hebben? Niet iedereen heeft dus een burn-out, maar ervaren wel fysieke en mentale klachten door een te groot takenpakket, te hoge werkdruk, ontbreken van autonomie, enzovoort.

Het triggert mij. Want, hoe kan het zijn dat er zoveel mensen diep ongelukkig zijn, terwijl Nederland 1 van de 5 gelukkigste landen ter wereld is? En wat me nog meer intrigeert: van al deze mensen met burn-out klachten is bijna 1 op de 10 ZZP’er! Blijkbaar is kiezen voor je eigen vrijheid als zelfstandig ondernemer niet de sleutel tot werkgeluk. Maar wat is dat dan wel?

Als holistisch life and business coach wil ik dit begrijpen. Dus ging ik op onderzoek uit en kwam ik tot mijn visie op dit onderwerp. In deze blog deel ik die met je!

De symptomen van een burn-out

Eerst even dit: Wat is een burn-out? Vanuit onderzoeken en gesprekken met mijn coachees kom ik tot de conclusie dat mensen met burn-out klachten vooral veel stress en druk voelen, wat ook weer leidt tot veel piekeren. “Ik zit zoveel in mijn hoofd” is een veelgehoorde opmerking. Er is een disconnectie tussen je hoofd en lichaam, waardoor je de opbouwende signalen (‘hey, het gaat niet goed met je’) van je lijf mist.

Daarnaast ervaren mensen met burn-out klachten weinig autonomie, ook dus ZZP-ers. Het verrast me niet. Als zelfstandig ondernemer heb je juist de regie over jezelf en je business, maar ik zie het zo vaak gebeuren dat ondernemers zich hebben vastgezet hebben in hun eigen business en slaaf zijn geworden van hun eigen systeem. En ja, ook ik heb me hier ook eens schuldig aan gemaakt 😉

Tot slot is extreme vermoeidheid en niet goed kunnen (door)slapen een veelvoorkomende klacht. Vaak veroorzaakt door het vele piekeren en steeds maar in je hoofd zitten. En daarmee houd je eigenlijk een never ending circle in stand en bouwen de klachten zich alleen maar op.

De echte oorzaak van een burn-out

Mijn visie op de echte oorzaak van deze klachten?
Een slechte samenwerking tussen hoofd, hart en ziel.

Het hoofd zit gewoon te vol. Het hoofd heeft een enorme verantwoordelijkheid, want moet alles weten, beslissen en calculeren. Het heeft een te grote workload en verantwoordelijkheid op haar bordje liggen. Als jij je hoofd blijft overladen met taken, opdrachten en verantwoordelijkheden, dan is een burn-out ook een logisch gevolg.

Het hart gaat over je gevoel, je emoties. En als er niet goed gevoeld wordt, dan kan het hart ook niet communiceren met het hoofd. Eigenlijk is de deur naar het hart vaak helemaal dicht getimmerd en als de emotie niet gevoeld KAN worden, dan is het überhaupt een mission impossible om samen te werken met je hoofd.

En als je hart al niet eens een gelijkwaardige partner is in je leven, dan wordt je ziel al helemaal niet erkend. In de westerse wereld wordt de ziel vaak vergeten, omdat we handelen vanuit logica en wetenschap (en dus vanuit het hoofd). Maar dan ontbreekt ook de regie over jezelf, je leven én je business.

Ga nu eens bij jezelf na: hoe is de samenwerking tussen hoofd, hart en ziel bij jou? Zijn ze gelijkwaardig, of luister je naar 1 stem meer dan de ander?

Hoofd, hart en ziel zijn een drie eenheid

Wat kun je tegen een burn-out doen? Of beter nog, een burn-out voorkomen?

Een inkoppertje natuurlijk:
Zorg ervoor dat hoofd, hart en ziel alledrie evenredig aan het stuur zitten van jouw IK B.V.

Het hoofd is jouw Chief Of Operations en gaat dus over de operationele werkzaamheden. Risico’s en kansen calculeren en plannen maken. Je hoofd is een perfecte adviseur en degene die ervoor zorgt dat je in de actiemodus komt. Dit is je fysieke en mentale ontwikkeling bekeken vanuit het holistisch ontwikkelingsmodel.

Het hart is jouw Chief Of Marketing en daarmee je campagnevoerder, jouw initiator. Degene die speelt, voelt, creatief is. Vanuit je bedrijf bekeken is het runnen van een bedrijf, het hebben van een missie, vanuit het hart het meest liefdevol. En daardoor creëer je dus de meeste win-win kansen. Dit is je emotionele ontwikkeling bekeken vanuit het holistisch ontwikkelingsmodel.

Je ziel is de Founder. De inspirator, je innerlijke wijsheid, je mentor. Je ziel is ideaal voor je grenzen bepalen, uitzoomen, je energielevel op peil houden en durven kiezen voor jezelf. Je ziel weet wat hij wil en wat het beste is voor jou. Dit is je energetische en spirituele ontwikkeling bekeken vanuit het holistisch ontwikkelingsmodel.

Elk heeft een eigen rol. Laat ze alledrie doen waar ze het beste in zijn, dan heb je zoveel eenheid, balans en kracht. Net zoals met een ideaal team van werknemers, creëer je je eigen ideale team binnen jou. Dan ontstaat er flow. Je bent veel wendbaarder en het maken van keuzes en inspelen op kansen gaat je veel makkelijker af.

Bij elk besluit, elke vraag en elke keuze vraag je aan je hoofd: wat denk ik hierover? Aan je hart: wat voel ik hier nu bij? En aan je ziel: wat weet ik hiervan? Alle drie antwoorden maken dat je leeft vanuit je volledige zelf. Jij als geheel bent de CEO, dus jij kiest wat er uiteindelijk gebeurt. Jij hebt de regie over jezelf en jij hebt dus ook het ownership.

Je beste zelf is je volledige zelf!

Zelf aan de slag!

De samenwerking tussen hoofd, hart en ziel is vast onderdeel in mijn 1:1 coaching. Wil je er zelf mee aan de slag? Ga dan eerst eens kennis maken met jouw driekoppige bestuur. Hoe voelt het? Wat zeggen ze? Moet er nog iets intern opgelost worden? Daarna kun je ze gaan verbinden tot 1 geheel.

Triggert deze blog je? Ik inspireer je graag! Ik wil je helpen naar je meest volledige zelf en dat je groeit als mens én ondernemer. Ik vind het leuk om te connecten op instagram (@marjolijn.desmet), stuur me gericht een DM als je verder wilt praten over deze blog.