MarjolijnDesmet_Blog_Liefdevolleiderschap

Wat is liefdevol leiderschap? En wat kun je ermee?

Business, Leiderschap, Lifestyle, Mindset, Spiritualiteit

Liever luisteren i.p.v. lezen? Luister mijn podcast over dit onderwerp op Spotify of SoundCloud!

De definitie van liefdevol leiderschap

Liefdevol leiderschap pas ik toe in mijn coaching. Mensen die mij kennen weten inmiddels heeeeel goed wat het is 😉

Wat is mijn definitie?

Als we het woordenboek erbij pakken lezen we het volgende:

Liefdevol = aandachtig, met zorg en toewijding.

Leiderschap = aanvoerderschap, een onmisbaar element om ware verandering te realiseren, kan op elk niveau en op elke functie getoond worden.

Een liefdevol leider is in mijn visie een aanvoerder die met aandacht, zorg en toewijding ware verandering realiseert. Iemand die impact maakt. Voor zichzelf én voor anderen.

Waaruit bestaat liefdevol leiderschap?

Een liefdevol leider heeft twee energieën in zich: mannelijk en vrouwelijk. We hebben dat allemaal in ons. Echt! Ook al ben je de meest macho man of girly girl.

Het is waardevol én belangrijk om dat bij jezelf te erkennen. En daar dan ook vruchtbaarheid aan te geven. Beiden helpen je verder in je business. In alle facetten van je leven eigenlijk.

Mannelijkheid =

 • Daadkracht
 • Actie
 • Strategisch plannen
 • Jezelf een trap onder je kont geven om in beweging te komen
 • Een activatie om uit je slachtofferrol te stappen
 • Grenzen aangeven
 • Liefdevol voor jezelf opkomen
 • Nee zeggen
 • Keuzes maken die echt goed zijn voor jou

Vrouwelijkheid =

 • Verbinden en verzorgen
 • Creatieve energie
 • Verzachten
 • Rust en balans
 • Durven ontvangen
 • Jezelf wat gunnen
 • Innerlijke rijkdom
 • Weten wat je waard bent

Maar wat levert liefdevol leiderschap dan op?

Als je liefdevol leiderschap als levenshouding accepteert, dan wordt je leven en business veel makkelijker. En lichter. Je maakt doordachte en doorvoelde keuzes, die in het belang van jezelf, de ander en het grotere geheel zijn. Je denkt namelijk in win-win-win.

En een liefdevol leider ben je altijd en overal.

Niet alleen op je werk, maar ook in de supermarkt als je de cassiere begroet. Of als je op straat loopt en iemand een liefdevol knikje geeft wanneer je passeert. Wanneer je nee zegt, als iemand je continu overvraagt. En je op een liefdevolle en vriendelijke manier aan die persoon laat weten dat je er niet meer aan wil meewerken.

Een liefdevol leider ben je ook wanneer je jezelf van de bank af trapt, om eindelijk weer eens te gaan sporten. Wanneer je boosheid en wrok kunt loslaten om wat iemand je heeft aangedaan en je te focussen op vooruitgang. En je jezelf beseft dat je altijd invloed hebt op wat je nu doet. Je realiseert dat het verleden je gevormd heeft, maar dat je zelf bepaalt hoe je verder gaat.

Liefdevol leiderschap is voor mij ook de persoon die in je leven is te zeggen dat je van hem of haar houdt. Aan iemand die het lastig heeft oprecht te vragen “hoe kan ik helpen?”. Trots zijn op de mensen waarmee je samenwerkt. Je klanten waarderen. Liefde stoppen in alles wat je doet en levert. Waarde willen toevoegen in deze wereld.

Liefdevol leiderschap is de houding die we allemaal zouden moeten hebben

Als we allemaal zouden handelen vanuit liefdevol leiderschap, dan is dat win-win-win. Jij, ik en iedereen heeft er baat bij.

Ken je de film Pay it Forward?
Een klassieker en voor mij hét voorbeeld van liefdevol leiderschap!

Een klein jongetje krijgt tijdens een les maatschappijleer de volgende opdracht: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Hij bedenkt het principe van Pay it forward. Vanuit de goedheid van je hart iets doen voor een ander, zonder er zelf winst aan te behalen. Een act of kindness. Het enige dat je er voor terug vraagt, is dat je hetzelfde doet voor drie andere mensen. Zijn theorie hierbij is, dat als we ons allemaal inzetten voor drie andere mensen, uiteindelijk de hele wereld elkaar helpt.

Kriebels krijg ik ervan.
In wat voor mooie en liefdevolle wereld zouden we dan leven, als iedereen regelmatig een act of kindness doet ♥️

Hierbij doe ik aan jou de uitnodiging:
Ga eens kritisch bij jezelf na, hoe staat het met mijn liefdevol leiderschap? Welke act of kindness heb jij voor het laatst gedaan? Pay it forward!

Stel jezelf de vraag…

Tot slot deel ik met jou een vraag. De vraag die je gaat helpen op allerlei vlakken in je leven. Als je een conflict hebt met iemand. Of wanneer je niet weet welke keuze je moet maken. Wanneer je twijfelt over een investering.

Stel jezelf de vraag:

Wat zou liefde doen?

Hiermee ga je op een ander niveau naar ‘het probleem’ en de uitkomst kijken. Liefde gaat namelijk altijd voor een keuze met aandacht, zorg en toewijding. Liefde kiest voor jou en wat het beste is voor iedereen.

Dus ik wil je bij deze aanmoedigen: ga in jouw liefdevol leiderschap staan.
Je zal merken dat het je ‘zelf’, je leven én business veel mooier zal maken.

Meer weten over dit onderwerp? Ik ga er heel graag over met je in gesprek! Stuur me een DM op instagram (@marjolijn.desmet) en dan praten we verder over deze blog.