Marjolijn Desmet holistische omgeving

Weg met mitsen en maren: ik doe mijn eigen ding

Mindset

“Zou je dat nou wel doen?” “Let wel op dat je…” Alle mits en maren, als dan, what ifs, wat wel te doen, wat niet te doen, wat beter te doen, of juist helemaal anders. Weg ermee! We zijn zelf al meester in onszelf klein en onzichtbaar maken. En dan heb je ook nog eens mensen in je omgeving die, waarschijnlijk geheel onbedoeld, je nog meer in verwarring brengen over jezelf.

 

De intentie van iemands advies zal altijd wel goed zijn. Ik geloof namelijk ook dat de meeste mensen deugen. En hoe! Maar een negatief beladen advies zegt vaak meer over de ander dan over jou. Ik luister graag naar feedback van anderen. En ik ben dankbaar dat ze met mij hun gedachten of gevoel willen delen. Dat ik een kans krijg om iets nieuws te leren. En tegelijkertijd ben ik ook heel zuiver aan het voelen: gaat dit om jou, om of mij?  

Projectie 

Want meestal gaat het over de angst of schaamte van de ander. En projecteren zij dat op jou. Wat zij zelf niet fijn vinden, waar ze zich voor schamen, waar ze bang voor zijn, wat ze stiekem wel zouden willen maar niet durven, wat hen pijn doet, wat hen frustreert, wat zij stom vinden…. Daar ben jij dan de spiegel van. Wat een ander vindt, zegt niks over jou. He-le-maal niets. Noppes. Nada. Niente. Ik zeg het zo duidelijk, omdat ik weet hoe verwarrend dit kan zijn.

Wat een ander vindt, zegt niks over jou. 

Ik heb me hier vaak in m’n leven verward over gevoeld. Ik voelde en zag het totaal anders, maar de ander was zo stellig in het advies dat ik me daar toch door liet beïnvloeden. En dan kwam ik er later, soms heel veel later, weer achter dat dat niet zo slim was. Het kost me onnodig veel tijd en energie. En het haalt me uit m’n positieve flow. Het verwijdert me van wie ik ben en wil zijn. En dan is de weg terugvinden soms knap lang en lastig.

Weg met onzekerheid

Wat ik van zo’n advies kan leren, neem ik in dankbaarheid mee. En wat niet van mij is… daarvoor bedank ik de ander – al dan niet in gedachten – en doe dan lekker m’n eigen ding. Ik vertrouw op m’n eigen-wijsheid en blijf positief. Ook ben ik kritisch op mijn omgeving. Mensen of situaties die mij ‘saboteren’ in wie ik ben en in mijn doelen, daar neem ik afscheid van. Ik omring me veel liever met positieve en liefdevolle mensen dan met ‘nay-sayers’, negativo’s en chronische droeftoeters.

Reacties

0 reacties