Keuzes maken
Liever luisteren i.p.v. lezen? Luister mijn podcast over dit onderwerp op Spotify of SoundCloud!
Ik vroeg een tijdje geleden op mijn Instagram, wat zou jij nou willen weten? Waar heb je behoefte aan? Waar zou je nog meer over willen leren.
En toen kreeg ik aantal reacties terug en de eerste die ik graag wil behandelen is het maken van keuzes. De vraag was:
Hoe maak ik nou op een goede manier keuzes en hoe vlieg ik dat aan?
Fear Of Missing Out
Als eerst wil ik je vertellen waarom het zo lastig is om keuzes te maken. Waarom we blijven twijfelen en waarom we altijd maar blijven denken dat het gras groener is bij de buren.
We kennen allemaal de term FOMO (Fear Of Missing Out): dit is de angst om iets te missen met je vrienden of wat anderen doen terwijl jij aan het studeren bent of aan het werken bent. Doordat het lijkt wat die ander aan het doen is zoveel belangrijker is, zoveel leuker is, zoveel spannender is, ontstaat er in ons lichaam een boost aan stresshormoon en aan adrenaline. Iets (dreigen) te verliezen doet ons brein een beetje pijn. We moeten hier dan ook bij zijn.
De marketingwereld speelt hier natuurlijk GENIAAL op in met:
- Tijdsklokken
- Nu is Nooit acties
- Op=Op
- Dit aanbod geldt maar zolang
- Dit is de eerste en laatste keer dat ik het doe
We kennen ze allemaal wel, we gebruiken ze zelf hoogstwaarschijnlijk ook. Ik in ieder geval wel. Guilty as charged 🙋♀️ Dit is allemaal een manier om FOMO te triggeren. Een manier om ervoor te zorgen dat jij koopt of dat je andere mensen laat kopen.
Hoewel ik deze acties zelf ook doe, omdat ik helaas zelf anders ook weer FOMO heb en denk: ‘Shit, het is nodig anders verkoop ik niks’, heb ik er ook wel moeite mee. Ik weet niet hoe jij daar tegenaan kijkt. Ik heb soms moeite met het in stand houden van datzelfde systeem omdat ik weet als ik het niet doe, dan koopt er niemand en dan heb ik weer FOMO om mijn FOMO. Het wordt een heel ingewikkeld verhaal zo, volg je het nog? 😅
Ik ben erg benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Wil je me dat laten weten? Via Instagram DM of een mailtje?
Een tip die ik nu alvast wil delen: Als je zo’n actie ziet met ‘Nu of Nooit’, neem dan juist even extra veel tijd om te overwegen of je dit vanuit FOMO doet of vanuit het verlangen. Het verschil tussen deze twee, dat weet je wel als je de verschillen kent. Dan weet je goed wanneer het een keuze is tussen angst, of dat het iets is wat je echt wil en waar je goed over hebt nagedacht. Het hebt ingevoeld.
Maar waar komt FOMO nou vandaan? FOMO is terug te leiden naar ons oerbrein. Iets verliezen doet meer pijn dan iets krijgen, zo zijn we nu eenmaal ingesteld.
Mede dankzij social media worden we overspoeld met wat anderen wel doen. Allemaal fantastische dingen die wij niet durven of niet voor (kunnen) kiezen. Deze tijd staat vol van dit soort triggers en je moet wel een hele koele kikker zijn om dit te weerstaan. FOMO is niet iets om te bagatelliseren. Je kunt er serieuze psychische, langere termijn klachten van krijgen die niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen op een negatieve manier beïnvloeden.
Fear Of Better Options
Nu is er ook een nieuwe term: FOBO (Fear Of Better Options). Het woord zegt het al maar je bent enorm aan het wikken en wegen of er geen betere keuze is. Of de ‘wat als’ vraag continue stellen.
FOBO is ook wel te neutraliseren, of in ieder geval af te vlakken, als je weet dat het bestaat. Oké, er bestaat iets als FOBO, er bestaat iets als een psychologisch fenomeen dat ons altijd laat zoeken naar het gras dat groener is. Het is dus een hele normale gang van zaken van ons brein en van ons gedrag.
Dit wetende geeft jou ook weer de kracht om een keuze te maken voor wat goed is voor jou en hier verantwoordelijkheid voor te nemen.
Vanuit het maken van keuzes heb je dus altijd redenen om iets niet helemaal 100% goed te vinden of om te lonken naar dat betere toekomstperspectief of optie.
Hoe maak je keuzes die goed zijn voor jou?
Nu we deze twee theorieën hebben besproken wil ik je meenemen in het maken van keuzes die goed zijn voor jou. Hiervoor heb ik een aantal methodes:
1) Leer je lichaam kennen.
De wijsheid zit van binnen. Als jij je lichaam beter leert kennen dan weet je ook wanneer jij een goede keuze maakt.
Als je terug gaat naar momenten waarin je een fantastische keuze maakte, schrijf deze momenten op. Wat deed je toen? Hoe voelde dat? Hoe wist je dat dit de juiste keuze was? En wat deed het met je lichaam? Schrijf ook voor jezelf een aantal ‘slechte’ keuzes op. Slechte keuzes noem ik het zelf overigens liever niet, het zijn keuzes die je een waardevolle les geven. Maar wat kun je leren uit deze keuzes en wat zag je op dat moment over het hoofd?
Leer de taal van je lijf te begrijpen. Je hebt nog de rest van je leven om dit te leren. Focus je hierop en je zult merken dat het steeds makkelijker zal gaan, net zoals het leren van een vreemde taal.
Bij het maken van keuzes heb je al een schat aan informatie die er voor jou klaar ligt, oftewel je intuïtie. Als je deze niet kent of herkent, dan wordt het moeilijk om hierop te handelen. Focus je daarom echt op het leren van de taal van je lichaam. Haha, je leest hoe belangrijk ik dit vind.
2) Voel de juiste keuze.
Een tweede methode is om de twee keuzes op twee aparte blaadjes te schrijven. Leg ze daarna op de grond, met de woorden naar beneden. Je gaat erop staan en ga dan eerst maar even voelen, wat voel je hier? Energie die je omhoog haalt, krijg je er zin in, krijg je een glimlach. Of voel je je zwaar, neutraal en of gewoon niet zo prettig?
Hierna ga je op het andere blaadje staan en je gaat weer onderzoeken wat je voelt op dit blaadje. Vervolgens doe je een stapje terug en kies je welk blaadje jou het beste gevoel gaf. Je pakt deze en draait hem om.
Op dit moment gebeurt er iets belangrijks, als je het blaadje omdraait en je ziet het woord dat erop staat dan voel je – uiteraard – weer iets. Of je voelt een ja, een bekrachtiging, of je voelt een nee. Hieruit kun je dus makkelijk je keuze maken. Als jij liever dat andere blaadje in je hand wilde hebben, dan weet je dus dat dit de juiste keuze is.
3) Benoem de keuzes.
Nog een manier is om de keuze te benoemen, liefst zelfs op te schrijven. Optie A, geef het een titel. Benoem de voordelen van optie A, maar ook de nadelen. Doe hetzelfde bij optie B. Ga na wat er gebeurt als je de ene keuze maakt of de andere keuze. Wat doet dit met je? Wat voel je? Hoe ziet je leven er dan uit? Nu en over een paar jaar?
Gebruik de wijsheid die in je zit, je weet echt wat je wel moet doen of wat je niet moet doen.
4) Zoek bevestiging.
De laatste methode is om even die bevestiging op te zoeken. Hoe goed je jezelf ook kan aanmoedigen, soms is het heel fijn om even een cheerleader naast je te hebben. Iemand te hebben die in je gelooft en het geloof in jezelf weer laat aanwakkeren.
Dit kun je doen via een coach, iets wat ik zelf heel graag doe. Zo’n persoon is hier ervaren in en weet precies welke tactieken hij/zij moet gebruiken, welke methodes in te zetten en welke vragen gesteld moeten worden om jou echt contact te laten maken met jouw diepste (eigen)wijsheid.
Een andere optie kan natuurlijk ook je partner of goede vriendin zijn die altijd in je gelooft, die je het gevoel geeft dat je weer vooruit gaat.
Van elke keuze leer je!
Het is wel belangrijk dat jij altijd het besluit neemt, jij bent degene die kiest. Als je dan een keuze hebt gemaakt, sta er dan ook voor een volle 100% achter. Je weet nooit welke wijsheid je in de toekomst hebt waardoor je kunt zeggen ‘oh had ik maar’. Het is altijd makkelijk achteraf gelul, heb je helemaal niks aan.
Neem het leven ook vooral niet te serieus. Je maakt keuzes. Sommige zullen fantastisch zijn en sommige zullen gigantische faalacties zijn. Dit is oké, want zonder deze keuzes weet je ook niet hoe je het volgende keer anders moet doen.
Hoe boring zou het zijn als je altijd alleen maar goede keuzes maakt…
Ook ik heb gewoon echt hele slechte keuzes gemaakt waarvan ik op dat moment echt dacht: ‘Oh dit is precies wat ik nodig heb’. Bijvoorbeeld dat ik mensen aannam en mij uiteindelijk veel meer energie, tijd en geld hebben gekost, dan dat het had moeten besparen. Dit lag dan niet zozeer aan die persoon, maar ik was zelf nog niet klaar om een leider te zijn en niet klaar om mijn visie over te dragen. Dat zijn dan dure leerscholen, maar dat is helemaal oké, want hierdoor weet ik wat ik nu weet.
Ik kan je dus geen ultiem antwoord geven op ‘Wat is de sleutel naar de ultieme manier om altijd de beste keuze te maken’. Deze is er niet, dat is niet realistisch. Hoe weet je dan dat je altijd de juiste keuze maakt, want je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Foute keuzes zijn er niet. Fouten bestaat niet, je hebt alleen maar feedback. Je hebt alleen maar leren en ontwikkelen.
Het zijn juist de foute keuzes in ons leven die de mooiste leermeester zijn voor een mooiere toekomst!
Inspireert deze blog je? Heb jij moeite om beslissingen te nemen of weet je niet zo goed wat jouw te maken keuze is? Plan een gratis strategiesessie met me in. Zodat ik je kan helpen keuzes te maken die passen bij jou!
RECENTE REACTIES