doelen stellen voor 2021

Waarom je verliest waar je je aan vastklampt

Mindset

Even een doordenker. Of een doorvoeler. 😚

Wat vind jij van deze uitspraak? ✨

Schuurt het een beetje? Of juist helemaal niet?

Soms willen we zo graag iets vasthouden, dat het vasthouden op zichzelf de enige optie wordt. En de angst gaat regeren.

Bang voor het onbekende. De teleurstelling. Het falen. Wat als het erger is dan wat ik nu heb?

We zijn zo bang om de schijnveiligheid en schijnzekerheid te verliezen.

En ik zeg schijn omdat niets in het leven zeker is. Dus ook niet dat je behoudt waar je je aan vastklampt. Het is een illusie. Nothing more, nothing less.

Sterker nog, verandering is de enige zekere factor. Hoe beter je leert mee te bewegen, hoe meer je de kansen van verandering benut. En hoe meer kansen en mogelijkheden je zelf creëert.

 

🤪 We doen het zelf.

Vaak weten we zo goed wat we allemaal NIET willen. En er gebeuren dan een paar interessante dingen in ons onbewuste en brein, waarom het lijkt alsof nou precies dat ons altijd overkomt. Spoiler alert, we doen het helemaal zelf. Ik neem je mee in 4 voorbeelden van hoe ons brein en gedrag werkt. Hoe we onszelf gevangen houden in bepaalde patronen. Hoe we onszelf onbewust programmeren.

 

1️⃣ Zoek Siri, zoek!

De Google assistent of Siri van ons brein gaat druk op zoek als we een opdracht geven. Kun jij NIET aan een olifant denken? Hebbes! Daar is ‘ie. Een olifant in je hoofd. En misschien heb je er zelfs een beeld bij, of een geluid. Ons brein, of beter gezegd ons onbewuste, begrijpt het woord NIET niet. Die begrijpt alleen de term ‘olifant’.

Daarbij is deze zoekfunctie van ons brein een super dienstbaar mechanisme. Dus de hele dag gaat het druk op zoek naar wat je NIET wilt, ergo wilt. Jij wordt dan dus steeds geconfronteerd met de zoekresultaten, de hele dag door. En omdat dit je focus is en je bij iedere ‘hit’ ook nog een shotje verslavende dopamine krijgt, lijkt het al heel snel alsof het inderdaad continu zo is. ‘Zie je wel?’ Check! ‘Ah, een shotje geluk voor m’n brein.’ Je brein gaat op zoek naar meer.

 

2️⃣ Wat je zegt, is altijd waar.

Wat je zegt, is waar. Dus als je tegen jezelf of een ander zegt: ‘Ik kan het niet.’ dan is dat waar. Jij creëert immers je eigen waarheid. Je onbewuste volgt slechts orders op en wil jou niet tegenwerken. Dus gaat je brein braaf alles doen om jou in deze situatie van niet-kunnen te houden. Dit is de verwachting die je onbewust wil waarmaken.

Het is je nieuwe waarheid en dus comfort zone. En alle stemmetjes, twijfels, angsten, boosheid en verdriet worden in de strijd gegooid om dit te bekrachtigen. Want tja, wat als je het wél zou kunnen? Dan klopt het niet wat je, misschien al jaren zegt. En dat maakt je tegenstrijdig, onbetrouwbaar of zelfs een leugenaar. Onmogelijk! Toch?

En voor de oplettende lezer die denkt: ‘Ho eens Marjolijn, maar je zei dat je onbewuste NIET niet begrijpt? Dus dan is het toch automatisch Ik kan het?’ Wat zou het fijn zijn als dat zo was! Maar helaas. Het exacte antwoord heb ik nog niet gevonden, en mijn theorie is dat het niet-kunnen een koppeling heeft met falen, en dat het een andere bewoording is voor hetzelfde gevoel als faalangst. Wie het weet mag het zeggen! 🤓

 

3️⃣ Tijd doet het werk.

Je gedachten worden vanzelf werkelijkheid. Zit je je steeds zorgen te maken dat je onvoldoende klanten krijgt? Dan is dat precies wat gebeurt. Of eigenlijk, wat je zelf creëert. Tijd doet het werk wel. Jij bent namelijk zoveel bezig met erover nadenken, dat de actiestand en creativiteit stilletjes aan verdwijnen.

Dus als je het maar lang genoeg gelooft en daaraan vasthoudt komt het uit. Gedachten worden vanzelf werkelijkheid, en zo niet… dan heb je sowieso de verschrikkelijke angst dat het werkelijkheid wordt. En dit is meestal nóg veel erger. Het verlamt en haalt je volledig uit het geloof in jezelf, waardoor het een kwestie van tijd is dat het werkelijkheid wordt.

 

4️⃣ Identiteitscrisis

Als we ons misschien wel jaren aan een overtuiging vastklampen, is het onze identiteit geworden. Hoe slecht deze ook voor ons is. Het lijkt zo onlogisch en tegenstrijdig, zeker als het ons saboteert. Maar het is waar. Omdat we zo lang in een bepaalde mindset zitten, hebben we er onze identiteit van gemaakt. Zoals het woord al zegt, mind-set… heb je je gedachten volledig vast gezet.

Het oordeel is geveld en jij bent vanaf danl de persoon die dat niet kan, de patiënt met die diagnose, iemand die altijd foute relaties heeft, die altijd te laat komt, die niks afmaakt, die altijd geldproblemen heeft en alle andere labels die je jezelf hebt opgeplakt. Al dan niet door wat de buitenwereld je heeft doen laten geloven. Als je jarenlang gelooft dat je ‘nou eenmaal zo bent’, dan voelt het als onmogelijk om dat los te laten. Want, wie ben je dan zonder dat? 

 

💫 Het universum helpt ook mee.

Naast dat we zelf keihard aan het werk zijn om onze verliezen, angsten en verdriet te manifesteren.. heb je ook nog het universum die actief reageert op jouw frequentie en energie. Maar daarover een andere keer meer 😊

 

🌈 Jij kiest, altijd.

Weet dat jij ALTIJD de keuze hebt. Om te veranderen, om een ander leven te hebben, om dingen te doen zoals jij het wilt. En nog het meest belangrijke… je hebt ALTIJD de keuze om er op een andere manier mee om te gaan. Om het op een andere manier te bekijken, om het te accepteren en te omarmen.

En dit begint met het besluit van vastklampen naar loslaten.

🌈 En zo ontstaat automatisch meer ruimte.

🌈 Ruimte voor nieuwe mogelijkheden en andere uitkomsten. Voor een nieuwe mindset.

🌈 Ruimte voor dat wat je wél wil.

Maar alleen als je dat wil natuurlijk 😉

👌Wat ga jij loslaten?

Reacties

0 reacties